» » » Чим змащувати лижі?

Чим змащувати лижі?

Чим змащувати лижі?

Новачки лижного спорту, на жаль, не знають, що лижі вимагають певного догляду, в іншому випадку, вони швидко зносяться і прийдуть в непридатність. Одна з найважливіших процедур, яку необхідно проводити з лижами - це їх мастило.

Давайте розберемося, як правильно змащувати лижі.

Чим змащувати?

Насамперед, звичайно, потрібно вибрати, за допомогою якої мастила буде виконуватися процедура. Головне, що потрібно знати, це те, що кращі мастила виробляють в Норвегії, Фінляндії та Італії, а значить, саме на цих виробників варто звернути увагу. Мастила, важливо врахувати, бувають твердими і рідкими, перші краще підходять для мінусової температури, другі - для плюсовою. Як правило, основа мастила - парафін, причому чим він темніший, тим нижче можлива температура його застосування. Жовтий парафін застосовується для самого м`якого клімату, зелений - для температур нижче 25 градусів.

Професійні спортсмени розрізняють мазі ковзання і утримання, і при накладанні мастил комбінують обидва типи, щоб домогтися оптимального ковзання, однак позбутися від зісковзування з лижні. Мазями тримання обробляють, як правило, центральну частину, ковзання - шкарпетки і п`яткову. Втім, для любителя ці тонкощі не настільки важливі, йому достатньо придбати одну хорошу мастило з урахуванням погодних умов місцевості, де він планує кататися.

Як змащувати?



Для змащення лиж вам буде потрібно власне мастило, спеціальний праску, скребок з оргскла і жорстка щітка з нейлону.

  1. Закріпіть лижі в горизонтальній позиції.
  2. Увімкніть праску на мінімальний нагрів, почніть плавити на ньому парафін так, щоб краплі стікали на поверхню лиж.
  3. Як тільки ви зрозумієте, що парафіну досить, починайте розгладжувати його праскою.
  4. Після того як парафін охолоне (процес займає не більше 20 хвилин), соскребите надлишки за допомогою оргскла і пройдіться по поверхні щіткою.

От і все! Вдалого вам катання!

Більш докладно про мастило лиж читайте в статті Як змащувати лижі.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!