» » » Чому горить свічка?

Чому горить свічка?

Чому горить свічка?

Справді, чому горить свічка? Для початку потрібно розібратися у взаємодії гніту і парафіну в процесі горіння.

Паливом для горіння є парафін (або віск), який не може горіти в твердому стані. Горять тільки пари парафіну за умови присутності кисню. Гніт просякнутий тонким шаром парафіну, тому парафін швидко плавиться при зіткненні з палаючим сірником і випаровується. Так як гаряче повітря легше холодного, то його висхідні потоки піднімають вгору пари палива, звідси полум`я свічки стає вертикальним. Цим пояснюється, чому горить свічка.

Чому не згорає гніт? Гніт не може згоріти, поки в ньому міститься киплячий і випаровується парафін. Температура випаровування парафіну набагато нижче температури займання гніту. Киплячий парафін як би захищає собою гніт від дотику полум`я, а нагріте повітря знову і знову своїм потоком забирає вгору палаючі пари парафіну.

Чому свічка може не загорятися? Якщо гніт закритий занадто товстим шаром парафіну, то потрібно деякий час для того, щоб цю масу парафіну привести в стан кипіння. Також немає жодних шансів запалити свічку, якщо немає доступу повітря. Пари парафіну горять тільки при наявності кисню.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!