» » » Як самому зробити петарду?

Як самому зробити петарду?

Як самому зробити петарду?
Як самому зробити петарду?

Батьківщиною петард і феєрверків вважається Китай: багато національних і релігійних свят в цій країні за традицією повинні супроводжуватися шумом і яскравими світловими ефектами. У наш час такі піротехнічні засоби застосовуються повсюдно - під час проведення великих розважальних заходів і невеликих домашніх свят. У статті ми розповімо про те, як зробити петарду.

Пристрій і принцип дії петарди

Для того, щоб зрозуміти, як зробити петарду самому, необхідно знати її будову та принцип дії. Цей снаряд, начинений спеціальним вибуховою речовиною, призначений для відтворення великої кількості шуму, супроводжуваного петардасвітловими спалахами. Залежно від складу вибухової суміші спалаху можуть супроводжуватися красивими світловими ефектами.



Петарда зазвичай має корпус з щільного картону, завданням якого є стримування наростаючого тиску, що утворюється від згоряння вибухонебезпечної суміші всередині. Високий тиск, що створюється спалюваного сумішшю, руйнує картонний корпус петарди, виробляючи гучний хлопок і спалах світла. Сучасні петарди, виготовлені в заводських умовах, містять всередині суміш з магнію і перхлората калію, які при згорянні створюють досить великий тиск в корпусі.

Виготовлення корпусу петарди

Для виготовлення корпусу петарди в домашніх умовах вам потрібно лист щільного корпус петардикартону та звичайний олівець або фломастер. Вирізаємо з картону квадратний шматок розміром приблизно 10х10 сантиметрів, наметовому його на фломастер, а вільний кінець листа приклеюємо до основи картонного корпусу клеєм. В результаті ми отримуємо корпус майбутньої петарди у вигляді трубочки, один кінець якого необхідно заглушити для створення камери високого тиску. Для цього потрібно загнути один з кінців трубки і щільно обв`язати його звичайної домашньої ниткою.

Приготування вибухової суміші



Для приготування піротехнічної суміші вам буде потрібно порошок магнію і звичайна Суміш для петардимарганцівка. Магній можна недорого купити на будь-якому пункті прийому металів у вигляді шматків, після чого власноручно натерти його в порошок напилком в домашніх умовах. Порошок магнію необхідно перемішати з марганцівкою в пропорції 4 частини магнію на 1 частину марганцю. Бажано суворо дотримуватися пропорцію, оскільки при переборі одного зі складових ваша петарда може не спрацювати належним чином. Приготовану суміш засипаємо в корпус, але залишаємо трохи місця для гніту.

Як виготовити і вставити гніт

Як гніту найбезпечніше взяти селітрову папір. Для виготовлення гнітселітрових гніту використовують звичайну газету, попередньо вимочивши її в селітрових розчині і висушивши. Просочена селітрою газета не горить, а швидко тліє, виділяючи характерний запах і велика кількість диму. Далі газету скручуємо в трубочку і вставляємо в корпус петарди. Вставляти гніт потрібно в той отвір, через яке засипали вибухову суміш. Діаметр скрученого гніту повинен бути трохи більше внутрішнього діаметра корпусу петарди, щоб гніт входив в нього максимально щільно.

Техніка безпеки

При приготуванні вибуховий суміші переконайтеся, що поблизу немає джерела відкритого вогню, оскільки суміш легко запалюється. Не варто сильно трамбувати суміш в корпусі петарди, оскільки це може призвести до самозаймання. Обов`язково на всіх етапах виготовлення використовуйте захисні окуляри для очей і - бажано - рукавички. Переконайтеся, що поруч з місцем виготовлення відсутні легкозаймисті матеріали, і забезпечте належну вентиляцію приміщення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!