» » » Як підібрати лижі?

Як підібрати лижі?

Як підібрати лижі?
Як підібрати лижі?

Купівля лиж - справа непроста, адже потрібно правильно визначитися з їх типом, а також врахувати зростання, вага майбутнього власника, стиль катання і деякі інші нюанси. Ми допоможемо зробити правильний вибір і придбати самі відповідні лижі.

типи лиж

Ми поговоримо про бігових лижах (X-COUNTRY). Вони призначаються для використання в більш-менш рівнинній місцевості. Для того щоб підібрати лижі для бігу, потрібно для початку з`ясувати, на які види вони поділяються:

  • Гоночні лижі (RACING). Це професійні лижі, які використовують лижіспортсмени, які беруть участь в змаганнях з біатлону, лижного двоборства та ін. Дані моделі відрізняються невеликою вагою, хорошою жорсткістю, розподілом ваги лижника по всій довжині лижі, прекрасно ковзаючою поверхнею. Використовувати їх можна виключно на спеціально підготовлених трасах з щільним і гладким снігом. Гоночні лижі ділять на RACING PRO - дорогі преміум-лижі для профі - і просто RACING - більш скоромні за ціною моделі для любителів, новачків.
  • Лижі для екстремального туризму (BACK COUNTRY). Також досить дорогі, призначені для використання в умовах засніженого бездоріжжя - там, де немає ні прокладених трас, ні лижні для прогулянки. Дані моделі відрізняються міцністю і широтою, що забезпечують їх витривалість навіть в найскладніших походах.
  • Лижі для активної їзди (FITNESS). Якщо ви хочете підтримувати себе в лижіхорошій фізичній формі, займаючись активними лижними тренуваннями, то ці моделі будуть як не можна до речі. Вироби також міцні, придатні для інтенсивного використання. Вартість високоякісних фірмових лиж буде досить значною.
  • Прогулянкові лижі (RECREATION). Мабуть, найбільш затребувана різновид бігових лиж. Вироби радують своїми гідними характеристиками і приємною ціною. Моделі дозволяють кататися як гребеневим, так і класичним ходом, як на професійних трасах, так і по прогулянкової лижні і дикої сніжній цілині. Вони мають велику ширину і вагу в порівнянні з гоночними лижами, але при цьому і Бігові лижі для дітейкомфортність їзди на них вище, а тому такі лижі будуть гарні навіть для новачків.
  • Бігові лижі для дітей і підлітків (JUNIOR / KID). Це моделі призначені для дітей від 3 і до 15 років.

Незалежно від того, кому потрібно підібрати лижі - дитині або дорослій людині, орієнтуйтеся не тільки на різновид моделі і її дизайн, а й на зріст і вагу лижника.

Вибираємо лижі по зростанню



У характеристиках будь-якої моделі лиж виділяють два головних показника - їх довжину (повинна відповідати зросту лижника) і жорсткість (повинна співвідноситися з вагою лижника).

  • Для тих, хто планує працювати з гребеневим ходом, слід вибирати такі лижі, які по довжині будуть на 10-15 см. Більше, ніж зростання лижника.лижі
  • Для класичного ходу довжина лиж повинна бути на 25-30 см. Більше зростання лижника.
  • Існують також універсальні лижі (Combi), призначені як для ковзанярського, так і для класичного ходу.
  • Звичайні прогулянкові лижі по довжині повинні бути на 15-25 см. Більше зростання лижника. Причому людям, які мають велику вагу, краще орієнтуватися на верхню межу довжини прогулянкових лиж, а людям з малих вагою - на нижню.


Розумним буде підібрати лижі по зростанню, орієнтуючись одночасно на рівень підготовки лижника:

  • Для новачків вдалим вибором будуть коротші лижі - ними управляти значно простіше;
  • Для вже мають досвід катання на лижах людей будуть зручні і довші моделі.

Вибираємо лижі за вагою

Допоможе визначити оптимальну для ваги лижника жорсткість моделі спеціальний прилад - флекс-тестер. Його можна знайти в спортивних магазинах, які торгують товарами лижідля лижного спорту. Суть роботи приладу в тому, що, імітуючи силовий вплив на лижі, рівне вазі тіла лижника з урахуванням спорядження, він дає можливість оцінити витривалість вироби для подібного роду навантажень.

Також правильно підібрати лижі потрібної жорсткості допоможе щуп, який можног знайти в професійних торгових точках. З його допомогою потрібно буде протестувати модель при різних положеннях ніг, перенесення центру ваги на одну лижу, імітації відштовхування від землі та ін.

Також вам буде корисна інша наша стаття Як вибрати лижі.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!