» » » Як перевірити зчеплення?

Як перевірити зчеплення?

Як перевірити зчеплення?

Зчепленням називається система з`єднання клонували і маховика двигуна з коробкою передач, що і дозволяє автомобілю починати і закінчувати рух, підключаючи і, навпаки, відключаючи від двигуна систему трансмісії. Зрозуміло, що автомобілю потрібно регулярна перевірка зчеплення, адже від нього безпосередньо залежить те, чи зможе машина нормально їздити. У статті ви знайдете найбільш ефективні способи перевірки системи зчеплення.

Як перевірити зчеплення без приладів

Перед тим, як звертатися на станцію технічного обслуговування - СТО, можна перевірити систему зчеплення самостійно і провести її первинну діагностику. Найчастіше несправності виникають при змиканні-розмикання дисків зчеплення. Диски або недостатньо добре і щільно змикаються, або, навпаки, виникають проблеми при їх поділі. У першому випадку це виражається в тому, що автомобіль пробуксовує або просто буксує на місці, а в другому машину веде, що погано позначається на її керованості - особливо в складних дорожніх умовах. Зрозуміло, в цих випадках спеціальна перевірка зчеплення не потрібно, оскільки всі зазвичай ясно і так.

Перевірка зчеплення на пробуксовку

Давайте спочатку поговоримо про пробуксовці автомобіля при вичавлюванні педалі зчеплення, а потім розповімо про ведення, оскільки до цих двох ситуацій призводять різні поломки. Що стосується пробуксовування, то його можна помітити за такими ознаками. При підйомі навіть в невелику гірку машина погано розганяється, а то і зовсім втрачає швидкість. Також в салоні може виникати запах гару, який свідчить про те, що диски недостатньо стискаються. У цій ситуації рекомендуємо вам зробити наступну перевірку. Поставте гальмо стоянки і заведіть машину. При нормальній роботі зчеплення, як тільки ви спробуєте рушити з місця, мотор затихне. Якщо ж цього не сталося, то у вас буксує зчеплення. Зазвичай це буває з наступних причин:

  • неполадки в роботі гідроприводу, що здійснює вимикання зчеплення;
  • знос вижимні пружин зчеплення;
  • знос фрикційних накладок зчеплення;
  • великий хід педалі зчеплення.


Більш точну діагностику вам можуть провести в автосервісі, а тут ми просто привели найпоширеніші причини пробуксовування - для того, щоб ви були в курсі.

Перевірка зчеплення на ведення

Для цього заведіть двигун і, витиснувши повністю зчеплення, включіть першу передачу. Якщо все зі зчепленням в порядку, то ви не помітите при цьому ніяких ривків, а також сторонніх шумів. Якщо ж ви почули шум або відчули ривки, це означає, що зчеплення несправне, оскільки диски не розмикаються повністю, в результаті чого ведучий вал продовжує обертатися, а рухливі шестерні в конструкції вдаряються об нерухомі. Така ситуація може виникнути з наступних причин:

  • в гідропривід системи зчеплення потрапило повітря;
  • вільний хід педалі зчеплення збільшений.

Таким чином, пробуксовка і ведення - ось основні ситуації, коли міняти зчеплення просто необхідно. Відразу відзначимо, що як при пробуксовуванні, так і при веденні усунути самостійно проблему зі зчепленням вкрай важко, тому найкращим рішенням буде звернення до фахівців на СТО - станцію технічного обслуговування автомобілів, які точно діагностують причину поломки. Крім того, і правильно усунути поломку зчеплення може тільки майстер. Також врахуйте, що для заміни тих чи інших деталей системи потрібна більш точна діагностика, яка можлива тільки в разі зняття зчеплення з машини, тому що не володіє спеціальними знаннями і навичками автолюбителям ми настійно рекомендуємо звернутися до фахівців. Професійне обладнання та грамотні дії по заміні деталей зчеплення дозволять зберегти повну працездатність цього найважливішого вузла вашого автомобіля.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!