» » » Як відрегулювати фари?

Як відрегулювати фари?

Як відрегулювати фари?

Напевно, немає необхідності переконувати, наскільки важливою є правильність регулювання фар автомобіля. Адже мало того, що невідрегульовані фари погано освітлюють дорогу, вони ще стають причиною аварійної ситуації, засліплюючи водіїв зустрічних машин. Закономірно виникає питання про те, як відрегулювати фари. Спробуємо на нього відповісти.

Як правильно відрегулювати фари

У будь-якого автовласника час від часу виникають ситуації з некоректно відрегульованим світлом фар його автомобіля. Сигналізує про проблему неправильного напрямку світла фар і зменшилася зона ефективної видимості при нічній їзді. Зрозуміло, така ситуація є реальною загрозою для водіїв, що рухаються в зустрічному напрямку. Правильність світіння фар залежить як від якісної регулювання, так і від того, в якому технічному стані знаходиться автомобіль. З цього випливає, що перш ніж приступати до регулювання фар, треба перевірити і довести до необхідних значень цілий ряд параметрів автомобіля: стан підвіски, в першу чергу, пружин, розподіл вагових навантажень, тиск в шинах. Якщо цього не зробити, не підігнані під встановлені норми параметри обернуться невірної регулюванням світла фар. Отже, приступаємо до регулювання.

Існує два типи автомобільних фар (ламп) - поєднані, коли одна лампа забезпечує і дальній, і ближнє світло, і роздільні, з двома лампами. Відповідно, і регулювання їх відбувається по-різному. Поєднана лампа регулюється по ближнього світла, на роздільній фарі регулюються світлові пучки як далекого, так і ближнього світла.

Як відрегулювати світло фар? Регулювання світла фар виконується по відображенню світлового пучка на вертикальній стінці з розташуванням автомобіля на прилеглій горизонтальній рівному майданчику. Подайте автомобіль якомога ближче до стінки і намалюйте на ній крейдою осьову вертикальну лінію строго по центру автомобіля. Потім от`едьте від стінки на відстань 7 метрів.



Виміряйте рулеткою і запишіть відстані від фар до центральної осі автомобіля і від центру фар (ламп) до землі. Потім на стінці проведіть горизонтальну лінію, вона повинна бути на 5 сантиметрів нижче, ніж відстань від лампочки ближнього світла до землі. Зробіть на цій лінії дві вертикальні позначки на відстані, що дорівнює другому виміру (лампа - центр автомобіля) від зазначеного на стінці центру машини. Якщо на вашому автомобілі встановлені роздільні фари, доведеться провести ще одну лінію на рівні, який строго відповідає відстані від лампочки дальнього світла до землі.

Включайте ближнє світло і регулюйте фари в вертикальній площині, намагаючись домогтися відповідності центральної лінії перетину фар прокресленою вами на стінці нижньої горизонталі. Після регулювання вертикальній площині світіння фар приступайте до регулювання горизонтальної. Тут треба домогтися того, щоб точка початку відхилення світлового пучка фари розташувалася точно на перетині вертикальних і горизонтальних ліній. При оптиці роздільного типу аналогічна настройка для дальнього світла виконується за іншою вертикальної лінії і по верхній горизонтальній.

Якщо ви обзавелися автомобілем з правим розташуванням керма, поміняйте лампи в фарах на стандартні, які підходять для машин з лівим кермом.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!