» » » Що таке інформаційна система?

Що таке інформаційна система?

Що таке інформаційна система?

Сукупність програмного, технічного, організаційного забезпечення та персоналу, яка призначена для своєчасного забезпечення належних людей потрібної їм інформацією, називається інформаційною системою. У цій статті ми більш детально розповімо про те, що таке інформаційна система, дамо інформацію про деякі види існуючих систем.

Інформаційна система

У другій статті Закону про інформацію дано таке визначення ІС: інформаційна система - це сукупність інформації, що міститься в базах даних, і технічних засобів і інформаційних технологій, що забезпечують її обробку.

Ознаки ІС:

  • Виконання щодо інформації однієї або декількох функцій;
  • Єдність системи, що припускає наявність загальної файлової бази, єдиних стандартів і протоколів, єдине управління і інше;
  • Можливість для виконання заданих функцій створювати композиції і декомпозиції об`єктів системи.

Основні вимоги до ІС:

  • ефективність;
  • Якість функціонування: узгодженість зі стандартами, точність, захищеність;
  • Надійність. Система не повинна відмовляти за наступними порогам: якість інформації, час доступу, продуктивність,
  • Безпека.

Що таке автоматизована інформаційна система

Автоматизована інформаційна система - це взаємозв`язана сукупність програмних засобів, даних, стандартів, обладнання, процедур і персоналу, яка призначена для обробки і збору, зберігання, розподілу та видачі інформації і відповідає вимогам, які випливають з цілей конкретної організації.

По суті АІС - це людино-машинна система на основі автоматизованої технології отримання інформації, що використовується для оптимізації процесу управління і інформаційного забезпечення персоналу в конкретній діяльності.

Через формалізації процесів обробки і складності структуризації інформації автоматизація інформаційних процедур утруднена. Ступінь автоматизації інформаційних процесів може коливатися від десяти до двадцяти відсотків.

Що таке інформаційно-пошукова система



Визначення ІПС звучить наступним чином: інформаційно-пошукова система - це прикладна комп`ютерна середовище, призначене для пошуку, збору, обробки, сортування, зберігання і фільтрації масштабних масивів інформації в структурованому вигляді.

ІПС, інформаційно-пошукові системи призначені для вирішення певних типів завдань, що характеризуються своїм набором об`єктів і їх ознак.

ІПС, інформаційно-пошукові системи поділяють:

  1. Документографические. У таких інформаційно-пошукових системах індексація всіх збережених документів проводиться спеціальним чином. Кожним окремим документом дається індивідуальний код, який і складає пошуковий образ. Тобто пошук буде вестися по пошуковим образам, а не в окремих документах. Таким чином, зазвичай шукають літературу в великих бібліотеках. За номером, вказаним в картці каталогу, відшукують необхідну книгу.
  2. Фактографічні. У цих інформаційно-пошукових системах зберігаються факти, а не документи, ці факти відносяться до будь-якої предметної області. Пошук ведеться за зразком факту.


Інформаційно-пошукові системи, ІПС включають в себе 2 частини бази даних:

  • БД - саме сама база даних;
  • СУБД - система управління базами даних.

БД - сукупність структурованих даних, які відносяться до конкретної предметної області.

СУБД - комплекс мовних і програмних засобів, які необхідні для створення БД, їх підтримки в актуальному стані організації пошуку в них потрібної інформації.

Найбільш відомими є такі СУБД, як Microsoft Access, Dbase, FoxPro, Clipper, Paradox.

Що таке корпоративна інформаційна система

Будь-яка велика компанія, до того ж швидко розвивається, рано чи пізно зіткнеться з проблемою систематизації інформації і процесів автоматизації, які братимуть участь в обробці цієї інформації.

На початку розвитку організації можливе використання співробітниками стандартних офісних додатків, але з часом, постійне зростання обсягів інформації поставить перед компанією завдання організації Корпоративної Інформаційної системи (КІС).

КІС, Корпоративна Інформаційна Система - масштабована система, яка призначена для комплексної автоматизації господарської діяльності організацій, корпорацій, компаній, які потребують єдиного управління.

Впровадження КІС, Корпоративної Інформаційної Системи, дасть наступні результати:

  • Підвищення стійкості до зовнішніх впливів, гнучкості та внутрішньої керованості.
  • Збільшення конкурентоспроможності та ефективності компанії.
  • Зниження собівартості товарів і послуг.
  • Зменшення складських запасів.
  • Збільшення обсягів продажів товарів і послуг.
  • Поліпшення взаємодії з постачальниками.
  • Скорочення термінів виконання замовлень.

Все це буде сприяти здійсненню основної мети КІС, корпоративної інформаційної системи, - це підвищення прибутковості організації, завдяки найбільш ефективному використанню всіх ресурсів компанії і підвищення якості управлінських рішень, що приймаються керівництвом.

Сподіваємося, що всі, кого цікавило питання, що таке інформаційна система, змогли знайти в цій статті відповідь на нього.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!