» » » Що таке система?

Що таке система?

Що таке система?

Що люди мають на увазі, коли говорять про систему? Адже більшість з нас вживають це слово інтуїтивно, не замислюючись про його значення. У цій статті розповімо про те, що таке система в загальному розумінні.

Визначення: що таке система

У зв`язку з тим, що дане поняття використовується в різних сферах діяльності людини і наукових дисциплінах, визначень у нього багато. Використання того чи іншого визначення залежить від того, про яку систему йдеться (область знань), і в якому контексті розглядається система. Однак все визначення зводяться до того, що система - це чітко впорядкована сукупність кількох елементів, які являють собою єдине ціле, всі елементи системи підкоряються одним законам і взаємопов`язані. Також, система може бути частиною більш масштабної системи, і в даному випадку вона буде виступати елементом більшої системи.

З даного визначення випливає ще одне поняття - «елемент». А, отже, напрошується ще одне питання: що таке елемент системи?



Елемент системи - це складова частина системи. Частиною системи можуть бути різні предмети, організми, явища, відомості, знання.

Багато з нас хоч раз, та чули такі словосполучення як: «політична система», «інформаційна система», «система харчування», «нервова система», «система освіти» і так далі. Все це системи різних галузей знань.

ознаки системи



Для того щоб об`єкт можна було розглядати як систему, він повинен мати певні властивості (ознаками):

  • Цілісність. В першу чергу система розглядається як сукупність елементів. Елементи, що входять в систему можуть відрізнятися за функціями і властивостями, але при цьому вони є сумісними, і функціонують, як єдине ціле.
  • Структура (сукупність зв`язків). Створення єдиного цілого з розрізнених частин без чіткої структури - неможливо, тому наступний важливий ознака системи, це взаємозв`язку елементів. Залежно від того, як елементи взаємопов`язані в системі, властивості системи будуть різні. Тобто одні й ті ж елементи, при різних зв`язках будуть утворювати різні за властивостями системи. Крім того, зв`язки між елементами системи сильніше зв`язків цих же елементів із зовнішнім середовищем.
  • Емерджентність. Система може мати властивості невластивими жодному елементу системи, тобто не кожен елемент системи окремо визначає властивості системи, а саме зв`язку між цими елементами.
  • Синергія. В системах її властивості перевершують сумарні можливості всіх елементів системи.

Класифікація систем

Існує досить велика різноманітність класифікацій систем. Розглянемо деякі з них:

  • За походженням виділяють: природну, штучну і змішану системи. У різних ситуаціях одна і та ж система може стосуватися одного або іншого виду. Наприклад, екологічна система, це природна система, утворена природними силами, що володіє певними характеристиками, і населена різними живими організмами. Якщо ми говоримо про озеро, то це природна екологічна система, а водосховище, це вже штучно створена екосистема.
  • За кількістю елементів і складності їх зв`язків розрізняють: прості і складні системи.
  • За взаємозв`язку з зовнішнім середовищем розрізняють: відкриті і закриті (замкнуті) системи. Наприклад, підлідної озеро Антарктики є замкнутою системою, і вплив навколишнього середовища на нього практично відсутня. Але якщо ми говоримо про озерах на поверхні Землі, то всі вони є відкритими екосистемами, на які впливають опади, що впадають в них річки, люди і інші елементи зовнішнього середовища.
  • За здатністю розвиватися: статичні і динамічні. Статичні системи не змінюються з плином часу, динамічні навпаки.
  • За ступенем організованості: дифузні (погано організовані), самоорганізуються (країни, що розвиваються), добре організовані. Так господарюючі суб`єкти (система), що працюють в одній сфері досягають різних цілей, і в більшій мірі їх успіхи залежать наскільки ефективно управління в цих організаціях, наскільки оперативно реагує система на зміну зовнішнього середовища (наприклад, стан ринку, для організації торгівлі).

Що таке тип системи

Різними типами систем, називають системи, що складаються з однотипних елементів, що знаходяться в різних зв`язках, і виконують схожі функції. Чудовим прикладом є типи нервових систем різних організмів: дифузна нервова система, стовбурова нервова система та інші.

Тепер Ви знаєте, що таке система, і сміливо можете вживати цей термін у своїй промові.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!