» » » Що таке аудит?

Що таке аудит?

Що таке аудит?

Термін «аудит» добре знайомий бухгалтерам та економістам. Як і багато інших термінів, слово прийшло до нас з латинської мови, що перекладається як «слухає».

У широкому сенсі під аудитом розуміють будь-яку перевірку, яка виконується незалежним експертом. Є кілька різновидів аудиту: операційний, технічний, екологічний та т. Д.

Аудит в економічній сфері

Аудит - це незалежна експертиза (перевірка) фінансової діяльності організації, яка проводиться спеціально навченими людьми - аудиторами. Вони перевіряють, чи не суперечать всі фінансові операції закону, чи дотримуються встановлені правила при веденні бухгалтерського обліку, достовірно і повно чи ведеться звіт діяльності і т. П.

Аудит виник із зародженням грошових відносин. Стародавні аудитори перевіряли товарні (бухгалтерські) книги купців на достовірність даних. Пізніше аудит розвинувся на ґрунті поділу інтересів між керуючими підприємствами і тими, хто вкладає кошти у виконання їх діяльності (інвестори, акціонери і власники).



У зв`язку з тим, що ризик фінансових вкладень підвищувався, інвестори не могли вірити тій фінансовій інформації, яку надавало керівництво. Вони хотіли бути повністю впевнені, що їх не обманюють. Тому акціонери знайшли вихід з цієї ситуації, запросивши людей, які змогли б виконати перевірку і оцінку діяльності. Такі аудитори повинні бути чесними, щоб інвестори могли їм довіряти.

Ця невелика історична інформація допомагає зрозуміти, що таке аудит. На даний момент існує кілька різновидів аудиту. наприклад:

  • Ініціативний аудит - проводиться з ініціативи керівництва компанії для виявлення недоліків в роботі бухгалтерії.
  • Внутрішній аудит - виконується власними силами організації, щоб виконати оперативний контроль.
  • Зовнішній аудит - в даній перевірці задіють фахівців певних аудиторських фірм, щоб отримати оцінку діяльності підприємства з боку.
  • Обов`язковий аудит - перевірка діяльності бухгалтерії та фінансову звітність, яка проводиться щороку.

Без цієї незалежної оцінки не може функціонувати жодна організація.

Задавайте будь-які питання з області бухгалтерії в розділі Бухгалтерія. Аудит. податки.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!