» » » Що таке майно?

Що таке майно?

Що таке майно?

Майно є комплексом речей і матеріальних цінностей, які знаходяться у власності фізичної або юридичної особи, муніципальної установи або держави. Більш детально, що таке майно, ми розглянемо далі в статті.

Згідно 128 статті ГК РФ майном визнаються

  • речі, гроші та цінні папери;
  • майнові права;
  • робота і послуги;
  • інформація;
  • інтелектуальна власність;
  • нематеріальні блага.

Прочитайте наші статті щодо необхідної тематики Що є майном і Що таке власність.

Класифікація майна за ознакою подільності

ділене

Діленим майном визнається те, що після розділу не втрачає своїх властивостей і цільового призначення. Наприклад, продовольчі продукти, тканини, оздоблювальні матеріали та т. Д.

неподільне

Неподільним майном вважається те, яке не можна поділити без втрати призначення або властивостей. До прикладів такого роду майна можна віднести настінні годинники, меблі, автомобіль і т. П.

У деяких випадках неподільність майна визнається шляхом підписання спеціального законодавчого акту. Наприклад, можна визнати майно державного підприємства неподільним.



Різниця між цими видами актуально при розділі майна, яке перебуває у спільній власності.

Неподільне майно неможливо розділити, тому воно передається одному з власників, а другий отримує при цьому грошову або іншу компенсацію. Другим варіантом є продаж спільного майна і поділ отриманих грошових коштів між власниками.

Рухоме і нерухоме майно

нерухоме

До нерухомості відносять ділянки надр і землі, будівлі, споруди, підприємства, зареєстровані повітряні і морські судна, а також космічні об`єкти.

Однак, цивільне законодавство різних країн може відрізнятися - одна країна визнає конкретне майно нерухомим, в той час як друга - рухомим. Саме тому стаття 1205 ЦК пояснює, що приналежність майна до одного з даних видів визначається, виходячи з його місця розташування.



Нерухоме майно підлягає обов`язковій державній реєстрації.

Рухоме майно

Рухомим майном визнають речі, які не відносяться до нерухомості (паї, вклади, автотранспорт і т. Д.), А також гроші та цінні папери.

Найчастіше рухоме майно не підлягає реєстрації, проте існують виключення

  • Зброя. Придбання необхідно зареєструвати в ОВС протягом двох тижнів з дня покупки;
  • Автомобіль. Для того щоб ваш автомобіль став повноправним учасником дорожнього руху, необхідно його зареєструвати в ГИБДД і отримати відповідний пакет документів.

майно підприємства

Основні засоби

Під основними засобами розуміють майно, яке використовується в якості засобів праці при виготовленні продукції, виконання робіт або надання послуг.

До основних засобів підприємства відносять будівлі, споруди, обладнання, техніку, інструменти, господарський інвентар і т. П.

Оборотні кошти

Оборотні кошти - це засоби виробництва, яке використовується протягом всього виробничого процесу і включає в себе - сировина, матеріали, паливо, енергію, запчастини і т. П.

Матеріальні активи

Являють собою майно і ресурси підприємства. До матеріальних активів відносять: основні засоби, виробничі запаси і готову продукцію.

Нематеріальні активи

Під нематеріальними активами розуміють умовну вартість промислової або інтелектуальної власності. До даного виду відносять індивідуальні права власника (наприклад, право на товарний знак), авторські права, об`єкти інтелектуальної власності, а також репутацію організації.

Ознайомтеся зі статтями Склад майна підприємства і Що таке активи.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!