» » » Що таке націоналізація?

Що таке націоналізація?

Що таке націоналізація?

Баланс приватної та державної власності забезпечує розвиток країни на світовій арені. Але іноді держава через свої інститути вдається до примусової експропріації власності приватних осіб або до викупу такої.

Що таке націоналізація в масштабах країни?

Що таке націоналізація: визначення

Націоналізація здійснюється або на законних підставах, наприклад, при передачі банку, що розорився або підприємства, гарантом платоспроможності якого є держава. Або примусово внаслідок приходу до влади політичних сил, завданням яких є передача стратегічної власності держави.

Прикладом такої власності можуть бути нафтогазові родовища, транспортна інфраструктура та інше. Так в результаті революції і громадянської війни в Росії 1917 року нова влада проводила тотальну націоналізацію приватної власності від дрібних ферм до сталеливарних заводів. Детальніше про деталі і причини громадянської війни ви дізнаєтеся у статті Причини громадянської війни.

В історії є приклади, коли держава проводила кримінальне переслідування компанії і її власників, в результаті якого компанія переходила у власність держави (ЮКОС, Росія) або, коли держава повертала назад об`єкти, визнані незаконно приватизованими раніше за заниженою вартістю (Криворіжсталь, Україна).



Увага, тільки СЬОГОДНІ!