» » » Що таке неп?

Що таке неп?

Що таке НЕП?

Після революцій і воєн нову державу представляло собою буквальні руїни. Деякі місцевості відійшли до відання інших держав. Чисельність проживає в країні населення ледь перевищувала 135 мільйонів чоловік (втрати склали до 25 мільйонів, за підрахунками сучасних фахівців). Особливо постраждали Урал, Донбас, Сибір. Були зруйновані шахти і рудники, зупинилися заводи, робочі подалися в села. Обсяг промисловості значно скоротився, а сільське господарство було виснажене численними поборами нової влади. Велика частина інтелігенції змушена була покинути Росію. Країну трясли селянські та військові повстання.

НЕП

Як вихід з непростої ситуації, урядом молодої країни була прийнята Нова Економічна Політика СРСР (14.03.1921). Вона змінила жорсткий Військовий Комунізм - політику, що проводилася під час Громадянської війни. Мета - відновити народне господарство в цілому і перейти до будівництва соціалізму. Крім того, переслідувалися ще соціальні цілі - не чекаючи революції в усьому світі, організувати умови для соціалізму в країні. А ще - НЕП була зорієнтована на подолання міжнародної ізоляції і на відновлення зовнішньополітичних відносин.

зміни

  • Відбувається заміна продрозкладки на більш прогресивний продподаток (з 70% зерна, що віддається державі, до 20-30% відповідно).
  • Розвиток ринкових відносин і різних форм власності, залучення іноземних інвесторів (концесії). Також - проведення реформи грошових знаків (1922). Рубль зміцнюється і стає конвертованим.
  • Що таке НЕП в промисловому виробництві? Це в першу чергу - легалізація торгівлі і приватного підприємництва, можливість накопичення капіталу і нарощування виробництва.

Ленін і НЕП

Власне, нова політика була дітищем політбюро, в загальному, і Леніна - зокрема. Вождь світового пролетаріату спочатку вказував на тимчасовий характер непу, але потім змушений був визнати фактичну реставрацію капіталізму для виживання більшовизму. Введення вільної торгівлі замість анонсованого товарообміну послужило приводом для незадоволеності і розчарувань частини ВКП (б). Так, Троцький взагалі заявив, що дні Країни Рад полічені.

підсумки



Підсумком проведення подібних реформ стало досягнення потужних успіхів в різних сферах народного господарства, що, безумовно «врятувало життя» молодій державі. НЕП, як політика, фактично була припинена до 1928 року, коли з`явився перший п`ятирічний план, а юридично - до 1931 коли була повністю заборонена приватна торгівля.

Детальніше про трактування інших історичних і політичних термінів читайте в матеріалах:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!