» » » Причини громадянської війни

Причини громадянської війни

Причини Громадянської війни

Сучасна історіографія виділяє політичні, соціальні протиріччя, а так же національно-етнічну ворожнечу як найбільш важливі причини Громадянської війни в Росії. Перш за все, і те, що до жовтня 1917 року залишався невирішеним аграрне питання і питання закінчення війни.

Більшовики, в силу теоретичних основ свого вчення, не тільки готувалися, до можливого ведення «громадянської війни», але бажали наблизити її початок. У 1914 році вони висувають гасло «Перетворимо імперіалістичну війну у війну громадянську!». Далі більшовицьке керівництво тримало курс на початок громадянської війни з метою перетворення великої світової війни в світову революцію.



На думку деяких сучасних російських істориків, існує інтегративну єдність між Жовтнем 1917 року і початком громадянської війни в Росії. Керівництвом радянської держави були зроблені політичні кроки, в період між Жовтневої революції і Громадянської війною, які явили собою основні причини Громадянської війни, на думку більшості істориків.

  • Націоналізація землі і конфіскація засобів виробництва великої нерухомості, банків і іншого майна, причому не тільки у великої буржуазії, але так само і у середніх, навіть дрібних приватних власників. Державна монополія на розподіл благ і продовольства, скасування товарно-грошових відносин похитнули положення середньої і дрібної буржуазії. Тоді, прагнення раніше панівних класів зберегти власність і повернути своє привілейоване становище, стало однією з причин початку Громадянської війни.
  • Розгін Установчих зборів, тобто, відмова більшовиків від принципів парламентаризму і однорідного соціалістичного уряду, привів до обурення помірних соціалістів. Організація однопартійної політичної системи і так званої «диктатури пролетаріату», яка на ділі була диктатурою ЦК РКП (б), відштовхнули і демократичні громадські об`єднання та соціалістичні партії. Декрети «Про арешт вождів громадянської війни проти революції» і «про червоний терор» законодавчо обгрунтувало «право» більшовицького керівництва на розправу над своїми політичними противниками. У зв`язку з цим, праві і ліві есери, меншовики і анархісти виступили в Громадянській війні проти більшовиків. 
  • вихід з війни через підписання Брестського миру з Німеччиною, розцінювався багатьма людьми, як відмова влади вставати на захист честі і гідності країни.
  • діяльність продзагонів більшовиків (в яких число бійців за три місяці збільшилася з 12 до 80 тис.) і незаможних селян в селі, процесам розкозачення, змусило багатомільйонне селянство піднятися на боротьбу проти більшовиків. Вона так само стала одним з основних чинників, які надали війні загальнонаціональний масштаб.

Таким чином, причини громадянської війни в Росії зводяться до прагнення більшовицького керівництва будь-якими засобами, в основному насильницькими, утримати владу і встановити диктатуру партії, будувати оновлене суспільство, слідуючи своїм теоретичним настановам, що неминуче вело до громадянської війни.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!