» » » Що таке комунізм?

Що таке комунізм?

Що таке комунізм?

Комунізмом називають вчення, пропогандируется рівність соціальних класів, суспільства і стану країни в цілому. Згідно комунізму в країні повинна бути зовсім приватна власність - вона належить тільки державі. Відповідно, і розпоряджатися цим майном має право держава. У такому суспільстві немає ні бідних, ні багатих - прибуток ділиться порівну. Основним теоретиком вчення був Карл Маркс. Саме він вперше чітко сформулював, що таке комунізм.

Етапи формування комуністичного вчення

  1. Середні століття (XV-XVI століття). Під час великої реформації і початку Французької революції виникали рухи, до програм яких входило встановлення повної рівності в країні, скасування приватної власності і рабської праці. Одним з таких рухів стало «Товариство рівних», створене Гракхом Бабефом.
  2. У процесі промислової революції остаточно формується поняття комунізму або соціалізму. Його опора - робітничий клас, який зміцнюється разом з розвитком промислової сфери.
  3. Найбільш популярною в середині XIX стає ідея «наукового соціалізму», запропонована Карлом Марксом і Фрідріхом Енгельсом. Саме вона набуває широкого поширення серед представників пролетаріату, а згодом - береться за основу побудови суспільства ряду світових країн, в тому числі Росії.
  4. У XX після 1918 року відбувається розкол в рядах комуністичних і соціалістичних партій. Перші прагнули до створення утопічного суспільства через революцію, другі - через реформи.

Що таке військовий комунізм

Назву отримала економічна політика Росії в період Громадянської війни (1918-1921 роки). Щоб забезпечити населення міст під час військових дій продовольчими товарами та іншими ресурсами, уряд йде на такі кроки:

  • Оголошує націоналізацію банків і промислового виробництва - відбирає їх у приватників і називає державним майном,
  • Призначає трудову повинність,
  • Насильно вилучає у сільського населення продукти і хліб і вводить систему пайків,
  • Стає монополістом зовнішньої торгівлі.

Тож не дивно, що така політика військового комунізму сприймалися населенням вкрай негативно. І, тим не менш, протрималася до березня 1921 року.



Військовий комунізм прийнято вважати однією з історичних форм комунізму. До них також відносяться:

  • первісний комунізм,
  • утопічний,
  • єврокомунізм,
  • анархо-комунізм,
  • лівий комунізм.

Всі ці явища були присутні в суспільстві і підкріплювалися своїми теоретиками. Так, наприклад, на думку Енгельса, основоположниками первісного комунізму, самі того не підозрюючи, були наші далекі предки. Вони створювали свої спільноти мисливців-рибалок і збирачів і порівну ділили свою здобич між усіма учасниками групи. У них не було ні класів, ні суспільства, ні політики. 



Увага, тільки СЬОГОДНІ!