» » » Що таке рівність?

Що таке рівність?

Що таке рівність?

Поняття «рівність», з яким ми досить часто стикаємося в науці і життя, має кілька значень. Що таке рівність в загальноприйнятому розумінні? Це перш за все подібність, повну схожість предметів за різними параметрами: якістю, величиною, гідності. Наприклад, говорять про рівність прав, рівність сил, рівність освіти, рівності голосів.

  • У математиці це - співвідношення між декількома величинами, яке показує, що одна з величин дорівнює інший. Тобто, ставити знак рівності означає визнавати рівноцінність, зрівнювати (визначення по Ожеговим). Так, говорячи про геометричному рівність трикутників, мається на увазі їх збіг за деякими параметрами: довжина, висота, площа. А в алгебраїчному баченні, рівність - це вираз з двох частин, між собою рівних. Причому, поняття, справедливе при всіх вхідних значеннях - тотожність, а лише при деяких - рівняння.
  • У соціальному контексті рівність - таке суспільний устрій, в результаті якого всі його члени мають однаковий статусом. Соціальна рівність передбачає наявність однакових прав і обов`язків для громадян - учасників управління: на участь у виборах, на роботу, на відпочинок і освіту, розподіл ресурсів. Але рівність можливостей передбачає і рівність перед законом для всіх учасників суспільного процесу, які досягли певного віку.
  • З точки зору політології та економіки, рівність передбачає однакове ставлення людей до засобів виробництва суспільства (НЕ зрівнялівка в плані побутових і особистих потреб, а винищення поняття «клас»). Напевно тому, одним гасел французької буржуазної революції вже в 1789 році було «рівність» в загальноприйнятому розумінні цього слова.

Про протилежному значенні цього терміна читайте в статті Що таке нерівність.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!