» » » Що таке анархія?

Що таке анархія?

Що таке анархія?

Багато людей, які коментують ситуацію, пов`язану з заворушеннями, вживають термін «анархія». Також неодноразово ми чули і гасло «анархія-мать порядка». Які події, насправді, правдиво характеризує цей термін і що таке анархія?

Анархією прийнято мати на увазі ситуацію в людському суспільстві, коли повністю відсутня державна влада. Це і підтверджує переклад слова з грецької мови «анархія - безвладдя». Історичними прикладами таких товариств можуть бути первісне існування і піратські громади.

анархізм

Від цього терміна отримало розвиток і відповідна політична ідеологія - анархізм. Ця філософія грунтується на свободі і покликана ліквідувати всі види експлуатації та примусу однієї людини іншою, ось що таке анархізм. Ідеалом анархічного суспільства або держави є ліквідація всіх видів влади. Створення відносин, заснованих на взаємодопомозі, взаємовигоди, братерство і особистої зацікавленості.



В анархізм існує багато внутрішніх течій, пов`язаних з різними поглядами на форми власності, расово-національне питання, товарно-економічні відносини. Але, незважаючи на це, виділяють наступні основні принципи анархізму:

  • Відсутність будь-якої форми влади - має на увазі неможливість тоталітаризму, однаковості, стандартизації в суспільстві.
  • Відсутність примусу однієї людини іншою - неможливість використання праці і здібностей людини проти його волі.
  • Принцип ініціативи «знизу» - має на увазі побудова структури суспільства від низу до верху, коли вільно-які об`єдналися групи можуть впливати на рішення громадських питань і разом з тим своїх особистих.
  • Взаємодопомога - насправді співпраця групи людей, об`єднаних єдиною метою і спрямованих на однаковий результат
  • Різноманітність - створення повноцінності життя для кожної людини, цей принцип сприяє розвитку ситуації з відсутністю контролю над особистістю.
  • Рівність - однаковий доступ до всіх благ, якими володіє суспільство від матеріальних до гуманітарних.
  • Братство - характеризує всіх людей як рівноправних. У цьому випадку запити одних не можуть бути цінніше і значущою запитів інших.

Дотримання всіх цих принципів і об`єднання їх в ідеологію пояснює, що таке анархізм.

Ідеологія анархізму за часом свого походження відноситься до 300 років до н.е. і зароджувалася в давньогрецьких і давньокитайських культурах. З огляду на своє історичне коріння, в сучасному світі найсильнішим вважається грецькі анархічні організації.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!