» » » Що таке ієрархія?

Що таке ієрархія?

Що таке ієрархія?

Іноді стикаєшся з тим, що не дивлячись на те, що слово було на слуху не раз, сенс його не зовсім зрозумілий або взагалі ніхто не знає. Так наприклад, можна задуматися, а що таке ієрархія?

Ієрархія - принцип організації багаторівневої структури, особливістю якої є розташування частин в певному порядку: від вищого до нижчого. Таким чином, нижчі елементи підкоряються вищим.

Будучи словом грецького походження (hieros - священний, arche - влада) до 19 століття воно використовувалося тільки в богословської термінології для опису організації церкви (небесна ієрархія і ієрархія чинів священнослужителів).

Потім термін "ієрархія" почав використовуватися в соціальних науках для позначення станово-класової структури суспільства. А теорія систем, яка народилася в 20 столітті, дозволила застосовувати цей термін для позначення будь-яких багаторівневих систем, адже у всіх сферах реальності існують форми, організовані ієрархічно. Будь це соціальна сфера, біологічна або неорганічна. Також "ієрархія" позначає принцип управління в теорії організації, рівні (яруси) мови - в лінгвістиці, "дерево" (граф, побудований ієрархічно) - в теорії графів.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!