» » » Що таке конструкція?

Що таке конструкція?

Що таке конструкція?

Слово «конструкція» у багатьох людей асоціюється з дитячим конструктором - розвиваючою грою. Тобто конструкція - те, що побудовано з конструктора. А що таке конструкція насправді? Яке точне значення цього слова і його походження? Давайте розберемося.

Конструкція - слово латинського походження: constructio, що в дослівному перекладі означає побудову або складання. У цьому значенні дане слово і використовується в книжковій та розмовної мови. Слово «конструкція» використовується для позначення різних предметів, об`єктів і явищ, при цьому первісне значення слова не змінюється в залежності від контексту і сфери вживання.

Конструкція в будівництві і механіці і суміжних галузях може означати наступне:

  • Будь-яке об`єкт, будівлю або пристрій, складене з різних елементів. (Ейфелева вежа - конструкція дивовижної краси).
  • Взаємне розташування частин в будь-якому предметі, пристрої, механізмі. (Щоб зрозуміти принцип дії годинникового механізму, потрібно вивчити його конструкцію).

Конструкція як технологічний процес використовується в сфері проектування та розробки проектів. У цьому випадку доречно вживання і слова «конструювання».



У мистецтві слово «конструкція» є філософською категорією. У даній сфері це слово позначає спосіб організації образного матеріалу. Під конструкцією мається на увазі внутрішня взаємозв`язок окремих елементів художнього цілого в залежності від їх функцій.

Конструкція в лінгвістиці - це професійний термін, що позначає сукупність стильових, граматичних та інших мовних особливостей письмовій та устрій мови, характерних для конкретного випадку, мови, окремих людей чи мовної групи. Мовна конструкція - об`єднання мовних одиниць, обумовлене їх граматичними властивостями.

Про значення інших слів ви можете прочитати в наших статтях з рубрики визначення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!