» » » Що таке інтонація?

Що таке інтонація?

Що таке інтонація?

Слово інтонація для більшості з нас означає манеру вимови, характеристику тону голосу, однак для фахівців вузького профілю, зокрема лінгвістів і музикантів, цей термін має дещо інше значення.

Давайте розбиратися, що таке інтонація в лінгвістиці і музиці.

Інтонація в лінгвістиці

Інтонація в лінгвістиці - це ритміко-мелодійний лад мови, що залежить від підвищення і зниження тону при проголошенні (оповідна, оклична, питальна інтонація) - сукупність просодических (просодія - наука про наголос) характеристик пропозиції: тони, темпу мови, ритміки, мелодики і т . д.

Інтонація має наступні функції:

  • Семантична - висловлює мета висловлювання, структурує частини висловлювання по смислової значущості.
  • Експресивна - висловлює емоції мовця.
  • Синтаксична - структурує мова.
  • Евфоніческім - використовується для організації художності мови, частіше використовується для віршованої мови.

Інтонація в музиці



Інтонація в музиці - це висотна організація звуків або ступеня точності їх відтворення. Крім того, цей термін має ще кілька значень, при цьому виділяється три основні значення:

  • Псалмодійних тон в традиційній богослужбовому співі католиків. Перша згадка терміна в даному значенні зустрічається в 1330 році в праці Якоба Льежского "Дзеркало музики": "Інтонація - це простий розспів псалмом, пристосований до антифону".
  • Виконується солістом початкова мелодійна фраза, яку далі підхоплює хор (термін типовий для григоріанського співу - літургійний одноголосе спів в римсько-католицької церкви).
  • Ключовий термін в навчанні Б. В. Асаф `єва про музику. Асафьєв описував інтонацію по-різному, наприклад, як стан тонового напруги і якість осмисленого вимови.

Важливо відзначити, що слово "інтонація" відрізняється від терміну "інтонування", який використовується в практиці музичного виконавства для позначення вірного попадання в тон, не фальшивої співу.

Можливо, вам будуть цікаві статті з розділу невербальне спілкування.

Читайте також:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!