» » » Що таке темп?

Що таке темп?

Що таке темп?

Слово "темп" походить від латинського слова "tempus", що означає "час". Що таке темп? На сьогоднішній день під темпом розуміють ступінь швидкості здійснення чого-небудь. Наприклад, у виконанні музичного твору, темп мови, темп стрільби і т. П. Крім того, темпом іноді називають ступінь швидкості зміни будь-якого фактора. Наприклад, темп еволюції або темп зростання ВВП.

Давайте розглянемо найбільш часті варіанти вживання терміна "темп".

музичний темп

У музиці темп є ключовим параметром виконання твору. В теорії музики під темпом розуміють швидкість проходження ритмічних рахункових одиниць. У кожного темпу в музиці є своя назва, що прийшло з італійської мови. Наприклад, швидкий темп називається allegro, а повільний - adagio.

темп мовлення

Темпом мови називають швидкість проголошення різних елементів мови - звуків, складів, слів. Саме темп мови є ключовим компонентом інтонації і акценту. Звичайний темп мови становить 190 слів за хвилину. Ця цифра залежить від особливостей людини і його національності.

Темп в шахах

У шахах темп є одним з ключових вимірів гри. Так, темпом називають ритм гри (швидкий або повільний). Також іноді темпом називають хід гравця.

темп стрільби

Скорострільність або темп стрільби - це здатність зброї провести певну кількість пострілів або залпів за відведений час. Темпом стрільби частіше називають скорострільність зброї в автоматичному режимі. На сьогоднішній день Автомат Калашникова є рекордсменом - його темп стрільби дорівнює 600 пострілів в хвилину.

Також вам може бути цікава стаття Як розрахувати темп зростання.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!