» » » Що таке оповідання?

Що таке оповідання?

Що таке оповідання?

Оповідання - це повідомлення, розповідь про певну подію в його часовій послідовності. Тепер, коли ми знаємо, що таке оповідання, поговоримо про його характеристиці. Особливою рисою оповіді є те, що в ньому йдеться про дії, що слідують один за одним. Для оповідних текстів характерна наявність зав`язки (початок події), розвитку події, розв`язки (кінець події). Оповідання може йти як від третьої особи (авторська розповідь), так і від першого - оповідач позначається особистим займенником я.

Таке поняття, як «оповідна техніка» часто застосовується в нарратологіі (теорії оповіді) і використовується для позначення сукупності оповідних прийомів, вживаних автором під час написання літературних творів.

Функціонально-смислові типи мовлення

Всю нашу мову можна умовно розділити на наступні типи: розповідь, опис, міркування. Кожен з них володіє характерними ознаками. Давайте ж розглянемо, що таке опис, розповідь, міркування, і чим же вони відрізняються.

Опис - це зображення певного явища, особи, предмета, шляхом перерахування та розкриття його головних ознак. Наприклад, описуючи людину, ми вказуємо на такі ознаки, як зростання, колір очей і волосся, постава, хода, посмішка, вік і т. П. Опис приміщення буде складатися з таких ознак, як розмір, особливості меблів, оформлення стін, число вікон і т. д.



Міркування - це словесне роз`яснення, виклад, підтвердження певної думки. Композиція даного типу мови така: теза, тобто та думка, яку необхідно обгрунтувати або опровергнуть- далі йде обгрунтування думки, яке містить аргументи, докази, які підтверджуються прімерамі- висновок, висновок.

Про оповіданні поговоримо більш докладно.

особливості розповіді

 Загалом, будь-який оповідний текст розповідає якусь історію. При цьому історія може як послідовно викладатися від самого початку до самого кінця, так в ній можуть бути присутніми перестановки подій. Щоб зрозуміти, що таке текст розповіді, потрібно пам`ятати, що в такій розповіді можуть бути пропущені деякі події, або бути присутнім спогади про минулі події або натяки на майбутні.

Час, який потрібен для розповіді, по-різному співвідноситься з часом, яке необхідно для того щоб відбулася історія: перевищувати його, бути менше його чи бути йому рівним. Різні комбінації співвідношень двох часів утворюють розповідні руху: сцену, паузу, еліпсис і резюме. Кожному з таких рухів властивий певний темп оповіді, а чергування (або співвідношення) рухів відповідає за розповідний ритм.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!