» » » Що таке житіє?

Що таке житіє?

Що таке житіє?

У літературі є чітке визначення, що таке житіє. Це розповідь про життя і подвиги діячів християнської церкви, які були удостоєні звання святих. Згодом житіє видозмінилися, але головна суть -прославленіе гідного людини, в них залишилася.

Розповіді про святих були включені в збірники і з`явилися на Русі в один час з новою релігією - християнством. Вони відразу ж полюбилися в колі грамотних людей і стали читатися з великим інтересом.

завдання житія

Розповіді були побудовані таким чином, щоб читачеві було зрозуміло, чому історичне обличчя було названо святим. Що таке житіє, зрозуміло, якщо розібратися, які завдання ставили перед собою автори писань.

Основне завдання житія - прославляння святого, була реалізована за рахунок оспівування його хоробрості, відваги, вміння справлятися з труднощами. Наприклад, в житіє про Олександра Невського можна прочитати барвисте опис відомої Невської битви, коли Олександр в`їхав на своєму скакуні прямо на палубу ворожого корабля.

структура писань

Кожне житіє побудовано за єдиним зразком. Обов`язково повинні бути описані відомості з історії, географії, іноді економіки того місця, де жив святий. Тому житіє є джерелом для істориків, з якого вони можуть почерпнути різну інформацію днів минулих.

Відомі випадки, коли святими визнавали звичайних людей, які нічого героїчного в житті не зробили. Їм приписували вчинення чудес, які сталися вже після їх смерті. Ще бувало писали про вигаданих героїв.

Згодом в жанр житіє додали так само розповіді про життя людини, що практично заслоняло розповіді про подвиги святих. Письменники прагнули показати, що життя простої людини, який допомагає іншим, нічим не відрізняється від життя мучеників, убитих в далекому минулому і ця людина заслуговує належної поваги.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!