Що таке мощі?

Що таке мощі?

У старослов`янській мові мощами називалися будь-які людські останки. Слово «мощі» походить від однокорінного слова «міць», оскільки вважалося, що людська сила полягала саме в скелеті. Тоді що таке мощі святого? Православна релігія прирівнює до святинь останки людей, зарахованих до числа святих за свої вчинки. Такі мощі називають нетлінними і наділяють їх здатністю зцілювати.

Що таке мощі з наукової точки зору

Сучасна наука не може заперечувати факт збереження останків деяких людей в нетлінному вигляді. Намагаючись пояснити дане явище, вчені висувають кілька гіпотез.

Згідно з першою, мощі святих не розкладаються з тієї причини, що практично все життя вони утримувалися в їжі, харчувалися скоромної їжею. Через це їх тіла були сухорлявими, містили мінімум жиру і вологи. Однак, яким би не було «сухим» тіло, зберегти мощі протягом століть досить складно.



Інша версія базується на властивостях ґрунту, в якій спочивають останки. Але при похованні ніхто не поділяв померлих на грішних і праведних. При цьому більшість мощей зітліла у прах і лише деякі з них частково збереглися.

Таким чином достовірно встановити причину, по якій людські мощі залишаються нетлінними, не вдалося. Віруючі люди знаходять своє пояснення цього явища і схиляються перед останками святих, які збереглися до наших днів.

шанування мощей



Свідоцтва схиляння перед мощами святих і приношення їм молитов відносяться ще до періоду раннього християнства. До святих останків угодників в православної релігії завжди було особливе побожне ставлення. Їм приписують чудодійну силу зцілення хвороб і вигнання злих духів. У Старому завіті описані випадки лікування і навіть пожвавлення людей після дотику до останків і речей Божих угодників.

У православній релігії мощами називають не тільки нетлінні останки, а й збереглися кістки або прах. Частинки мощів одного і того ж святого можуть зберігатися в декількох місцях. Наприклад, останки однієї з найбільш шанованих святих Матрони Московської. похована Матрона на Даниловському кладовищі в Москві, а поклонитися її мощам можна в Покровському монастирі, в храмі Воскресіння Христового та інших московських храмах.

Залежно від виду мощей для їх збереження використовуються різні посудини:

  • Ковчег - невеликий ящичок, зазвичай зроблений з дорогоцінних металів. Багато з них є справжнім витвором ювелірного мистецтва. До судині можуть прикладатися речі покійного або частки труни. Переносять такий ковчежец священнослужителі на своїх головах. Широко відомий ковчег Діонісія, який зберігається в музеях Московського Кремля.
  • Рака - зроблений з дерева або металу труну. Рака може бути встановлена в храмі або печерах монастиря. У відкритій раку мощі одягаються в відповідну статусу святого одяг. Рака також може бути виготовлена з цінних металів і прикрашена дорогоцінними каменями. Найбільш відома раку - Сергія Радонезького знаходиться в Троїце-Сергієвій лаврі.
  • Мощевик - велика ємність, в якій можуть зберігатися останки і особисті речі як одного, так і декількох святих. Яскравим прикладом мощевик служить Кійскій хрест, який зберігає частинки мощей 108 святих.
  • Релікварій - велику посудину або споруда в храмі на зразок вівтаря. Найбільший європейський релікварій знаходиться в Кельнському соборі.

Перед тим, як молитися святим мощам, потрібно залишити всі свої життєві проблеми в стороні, заздалегідь поцікавитися життєписом святого. Підходити до святині потрібно не поспішаючи, двічі поклавши на себе хресним знаменням. Після додатки до мощів потрібно відійти і перехреститися втретє.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!