Що таке храм?

Що таке храм?

З храмами в своєму житті доводилося стикатися всім людям - і віруючим, і невіруючим. Храми є в кожному великому населеному пункті і в багатьох дрібних. А що таке храм?

Слово "храм" на старослов`янській мові означало "будинок". Однокорінним до слова "храм" є слово "хороми". Так називали житлові будинки. З плином часу словом "храм" стали називати тільки церкви - спеціальні культові будівлі для здійснення релігійних обрядів.

Храми є в більшості віросповідань. До нас дійшли руїни давньоєгипетських і античних храмів, опису храмів Стародавнього Вавилона і Стародавній Іудеї. Свої храми є в сучасному буддизмі, ісламі, індуїзмі, синтоизме.

У даній статті мова піде про храмах в православ`ї - традиційно провідної конфесії в Росії.

Для чого потрібні храми

Що роблять люди в храмі? Якщо для невіруючого людини храм - просто пам`ятник архітектури, то православна людина бачить в храмі модель світобудови - протистояння нинішнього грішного світу і майбутнього Царства Божого. Також для воцерковленного людини храм - це місце незримого проживання бога на землі, місце, де людина може найтісніше стикнутися з вищими силами.

У храмах відбуваються всі церковні таїнства і відбуваються індивідуальні і колективні молитви - звернення до Бога.

Зовнішній пристрій православного храму

Храм для віруючого завжди символічний і служить нагадуванням про церковних догматах.

Вівтар (головна частина православного храму) завжди звернений на схід, звідки сходить Сонце Правди.



Храм, який має в плані хрест, нагадує християнину про розп`яття Христа, що приніс порятунок всім віруючим. Церква у вигляді довгого корабля символізує ковчег, провідний християн до вічного життя. Круглий храм вказує на вічність церкви. Восьмикутний храм символізує собою провідну зірку.

Купол храму, увінчаний хрестом, ставиться на славу Христа. Якщо церква має два розділи, вони символізують людську і божественну природу Христа. Три глави ставлять на славу Святої Трійці, п`ять - Христа і євангелістів, сім - в честь семи таїнств.

Внутрішній устрій храму

Усередині православний храм складається з трьох частин - вівтаря, основного простору і притвору.

Вівтар - це головна частина храму. Вона символізує Царство небесне і тут незримо присутня господь. Входити на вівтар можуть тільки священики.

Основна частина - це місце розташування для всіх віруючих. Входячи в храм, християни відчувають себе в як би напередодні Царства небесного і вічного життя.

Вівтар відокремлений від основної частини іконостасом, на якому поміщені ікони з ликами Христа, Богородиці, апостолів, старозавітних пророків, православних святих.

У притворі раніше розташовувалися нехрещені і люди, які скоїли тяжкі гріхи.

Якщо ви збираєтеся відвідати православний храм, ознайомтеся зі статтею Як вести себе в церкві.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!