» » » Що таке літургія?

Що таке літургія?

Що таке Літургія?

Слово «літургія» має пряме відношення до релігії, особливо до релігії православної. Щоб дізнатися, що таке Літургія, зрозуміти її глибокий сенс, потрібно звернутися до християнських традицій, що йде з глибокої давнини.

Божественна Літургія - головне християнське богослужіння. Це слово перекладається як «спільна справа». Віруючі збираються в храм, щоб разом зробити молитву Богу, згадати земний шлях Спасителя і подякувати йому за дари Святого Духа.

Першу літургію відправив сам Христос, зібравши своїх апостолів на Тайну Вечерю та розділивши з ними хліб і вино. Апостоли передали цей звичай першим християнам, а ті - своїм наступникам. Деякі сучасні літургійні піснеспіви виконувалися ще в IV-V століттях, хоча чин (порядок) здійснення Літургії з тих пір дещо змінився.

Сьогодні Літургію служать вранці, до обіду. Тому одна з назв цього богослужіння - обідня. За православним звичаєм Літургія повинна відбуватися тільки в освяченому храмі і неодмінно священнослужителем, що має правильне свячення (тобто, які пройшли через певний обряд).



Сама Літургія ділиться на три частини. Перша частина називається проскомидія (по-грецьки - «жертва») і пов`язана зі звичаєм древніх християн приносити до храму хліб та вино. Друга частина - Літургія оголошених - допомагає віруючим підготуватися до Таїнства Євхаристії (подяки). Третя частина - Літургія вірних - закінчується освяченням Святих Дарів і причастям тих, хто до нього підготувався.

Більше про християнство можна знайти в статті Що таке християнство

Сьогодні слово "літургія" можна зустріти не тільки в релігійних текстах, але і в офіційних новинах. Ось деякі приклади таких повідомлень:

  • "У храмі Христа Спасителя вперше пройшла загальноміська Літургія для дітей";
  • "З 7 січня 2015 року, згідно з указом Патріарха, на Божественній літургії свята Різдва царські врата будуть відкритими у всіх храмах Російської Православної Церкви".


Увага, тільки СЬОГОДНІ!