» » » Як правильно причащатися?

Як правильно причащатися?

Як правильно причащатися?

Суть Причастя полягає в причасті до Христа, через прийняття хліба і вина, що символізують відповідно тіло і кров Христа. Це один з основних християнських ритуалів. Дізнатися про нього докладніше можна в статті Що таке причастя.

Дуже важливо знати, як правильно причаститися в церкві. Почати можна з читання правил до святого причастя, щоб краще у всьому розібратися або прочитати тут основні правила. Причастя може отримати будь-який хрещений православний християнин.

Підготовка до причастя

  • Перед причастям необхідно дотримуватися суворого посту, а це значить, що не можна вживати в їжу не тільки м`ясо і рибу, але і яйце і молочні продукти. Слід також уникати подружньої близькості. Бажано не дивитися фільми і телевізійні програми, не слухати радіо і не читати художню та розважальну літературу.
  • Перед причастям варто приділити особливу увагу молитві. Обов`язково крім ранкової та вечірньої молитов знайти час і протягом дня. У вільний час читати духовну літературу. Бажано відвідувати Богослужіння.
  • Перед причастям потрібно обов`язково сповідатися, тому слід заздалегідь дізнатися, коли проходить сповідь в тому храмі, де ви збираєтеся причащатися. Але гріхи свої слід згадувати не лише під час сповіді, а й увесь інший час. І не тільки згадувати, а й щиро каятися в них, а якщо це можливо, то і виправляти (просити вибачення, допомагати ближнім). Значення сповіді не стільки в тому, щоб загладити гріхи минулого, скільки в тому, щоб не грішити в сьогоденні, і в наступний раз в подібній ситуації вчинити правильно, по-доброму. Також про сповіді і причастя можна прочитати в статті Як правильно сповідатися і причаститися.
  • Ні в якому разі не можна причащатися, перебуваючи в смертному гріху і не каючись у ньому - це вважається ще більшим гріхом і робить тільки гірше.

Дієприкметник

Тепер розглянемо саме причастя, правила необхідні до дотримання під час ритуалу:

  1. Коли царські врата відкриваються, священик і диякон виходять на амвон з чашею, відбувається земний уклін.
  2. Причастя відбувається по черзі. На початку священнослужителі, після них монахи, а за тим і миряни: діти, чоловіки і за ними жінки.
  3. Підходити до амвону потрібно з правого боку.
  4. Перехреститися і, склавши руки хрестом на грудях, правою зверху і підійшовши до священика, назвати ім`я, отримане при хрещенні.
  5. Священик, читаючи молитву, ложицю подасть священні дари, які потрібно з`їсти.
  6. Диякон витирає уста причетний, після чого причетний, не торкаючись руками, цілують край чаші.
  7. Після цього проходять до столика з запивкою, з`їдають шматочок проскури і запивають червоним вином. Після чого можна прикластися до ікони.
  8. Тільки після цього можна почати розмовляти.
  9. В кінці літургії віруючі прикладаються до хреста і читають «подяки молитви за Святого Причастя».

Маленьких дітей можна причащати відразу після хрещення, на амвон до священика їх підносять на руках. І тримають на правій руці під час прийняття дитиною святих дарів.



Якщо віруючий через хворобу не може сам прийти на причастя, то священик може причастити його в лікарні або вдома.

Святі дари за ритуал можна прийняти тільки один раз, навіть якщо причащають з декількох чаш.

Якщо у вас ще залишилися питання, ви можете прочитати статтю Як причаститися в церкві.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!