» » » Як визначити причастя?

Як визначити причастя?

Як визначити причастя?

Є в морфології теми, найбільш складні для сприйняття. Дві з них стосуються двох особливих форм дієслова - причастя і дієприслівники. Що таке причастя? Мовознавці досі сперечаються. Одні кажуть, що це форма дієслова, що позначає ознаку предмета, що здійснює дію. Інші схильні вважати, що причастя легко можна віднести до самостійної частини мови. Має рацію і ті, і інші.

Як визначити причастя? Орієнтуватися необхідно на наявність морфологічних ознак. Якщо у слова є ознаки дієслова і прикметника, значить, перед нами описувана частина мови.

ознаки дієслова

Від дієслова дієприкметник успадкувало вид, категорію перехідності, зворотність, час і заставу.

  • Знати - знає (несов. Вид).
  • Дізнатися - довідався (соверш. Вид).
  • Слухаю музику (гл + сущ. В В.П) - слухає музику (перехідний причастя).
  • Посміхатися - усміхнений (ще одне причастя).

Час і заставу у дієприкметників

У російській мові є два види дієприкметників: дійсне і пасивні. Багато хто не знає, як визначити дійсне причастя. Дійсний заставу причастя позначає ознаку предмета, який сам робить дію. Падаюча книга - книга, яка падає, вона сама здійснює цю дію.

Утворюються дійсні дієприкметники теперішнього часу від основи дієслова недосконалого виду за допомогою суфіксів -ущ-, -ющ-- -ащ-, -ящ. Вибір позначених суфіксів залежить від відмінювання дієслів. Гуркотіти (що робити?) - Гуркочуть (I спр) - гуркітливий. Будувати (що робити?) - Будують (II спр) - будує.

Дійсні причастя колишніх часів утворюються від дієслів досконалого і недосконалого часу за допомогою суфіксів -вш-, ш-. Налагодити - налагодив. Затіяти - затіяв. Везти - віз.



А як визначити пасивні причастя? Пасивний стан причастя позначає ознаку предмета, який відчуває вплив на собі. Читається книга - книга кимось читається.

Пасивні дієприкметники теперішнього часу утворюються тільки від перехідних дієслів недосконалого виду за допомогою суфіксів -ом-, -ем-, -ім-. Вибір суфіксів знову залежить від відмінювання дієслова. Відновлюють (I спр.) - Відновлюваний. Бачать (II спр.) - Видимий.

Для освіти пасивних дієприкметників минулого часу використовуються суфікси НН, -енн-, т-. Розповісти - розказаний, переконувати - переконаний, найняти - найнятий.

ознаки прикметника

У реченні дієприкметник, як і прикметник, тісно пов`язане з іменником способом узгодження. Тобто причастя має той же рід, число і відмінок, що і слово, від якого воно залежно. Подивіться на приклад:

Садівник обережно ходив між квітучими кущами троянд (кущами - м.р., мн.ч., Тв. П. Квітучими - м.р., мн.ч., Тв.п.)

Причастя і віддієслівний прикметник

Як відрізнити причастя від прикметника? У російській мові віддієслівні прикметники дуже схожі на причастя. Але у них є ряд серйозних відмінностей.

  • Віддієслівні прикметники утворюються від дієслів досконалого і недосконалого виду: кип`ячене молоко - (що робити?) Кіпятіть- відчайдушний вчинок - (що зробити?) Зневіритися. Головна відмінність в тому, що причастя позначає тимчасовий ознака, пов`язаний з дією предмета (заварений чай). А віддієслівне прикметник позначає постійна ознака предмета (Вона була вихована і освічена).
  • У віддієслівних прикметників немає залежних слів, у дієприкметників вони можуть бути: Хворому поставили діагноз «розсіяний склероз» (слово «розсіяний - прикметник). Викликав моторошне відчуття відчайдушною порожнечі прах, розсіяний над водами Босфору (розсіяний над чим? - Водами Босфору) - причастя.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!