» » » Якою частиною мови є слово?

Якою частиною мови є слово?

Якою частиною мови є слово?

Інколи досить складно з першого погляду визначити, якою частиною мови є слово, але ж від цієї процедури залежать багато орфографічні правила, правопис і граматичний аналіз. Адже частина мови - це група слів, які володіють схожими синтаксичними функціями, а також подібними лексичними і граматичними характеристиками.

Наведемо прості рекомендації, які допоможуть вам визначити частину мови того чи іншого слова.

Визначаємо початкову форму слова

Спершу слід визначити початкову форму слова. Наприклад, паспортів - паспорт, діяти - діє, красиві - красивий і т. П.

Визначаємо значення слова



Потім, спираючись на початкову форму слова, слід визначити, що воно означає. У російській мові кожна частина мови означає певні ознаки і властивості. Іменник позначає одухотворені або неживі предмети-прикметник, дієприкметник, прислівник описують властивості і характеристики- дієслово вказує на дії предмета або об`єкта-числівник - на кількість і порядок. Ці частини мови є самостійними.

Але є ще одна група слів, які окремо практично ніколи не вживаються - службові частини мови. Вони не мають свого лексичного значення, а використовуються тільки для зв`язки слів у реченні і додання емоцій фразам. До них відносяться прийменники, сполучники, частки і вигуки. Вже на цьому етапі можна визначити, якою частиною є слово.



Буває, що слово в різному контексті може бути різними частинами мови. Наприклад, "плаття красиво" - тут "красиво" - короткий прілагательное- "говорити красиво" - тут "красиво" - це наріччя. Тому в спірних випадках визначення частини мови обов`язково спирайтеся на контекст, в якому використовується слово.

Задаємо уточнююче запитання

Якщо не вдалося визначити частину мови за лексичним значенням, то уточнююче питання практично завжди допомагає в цьому. Наведемо список питань, щоб вам простіше було віднести слово до тієї чи іншої частини мови:

  • Хто? Що? - На ці питання відповідає іменник. Воно означає предмет, наприклад: книга, людина, ластик.
  • Що робити? Що зробити? - Це питання, на які відповідає дієслово. Ця частина мови позначає дію предмета, наприклад: гуляти, чхати, посадити.
  • Що роблячи? Що зробивши? - На ці питання відповідає дієслово, наприклад: роблячи, коли їмо, відповівши.
  • Який? Що робить? Що що робиться? Що зробив? Що робив? Що зроблений? - Питання дієприкметників. Причастя може бути дійсним (читає, грає, який навчався, що зважився) і пасивні (колотий, повішений, намальований), в цьому (чинний, який змінює) і в минулому часі (вигнаний, плакав). Причастя легко відрізнити від прикметника за специфічними суффиксам причастя. Крім того, причастя утворюються від дієслова, поєднуючи в собі ознаки дієслова і прикметника. У прикметників немає специфічних суфіксів дієприкметників, а ознаки дієслова є тільки у віддієслівних прикметників.
  • Який? Який? - Ці питання характерні для імені прикметника, воно позначає ознаку предмета, наприклад: м`який, прямий, із зошита.
  • Скільки? Який за рахунком? Котрий? - Це питання числівника. Числівник визначити найпростіше, адже їх можна відрізнити по цифрам, які є в складі слова: перший, одинадцять, три сотні вісімдесят один.
  • Як? Коли? Де? Куди? - Це питання прислівники, яке позначає ознаку дії, ознаку ознаки. Наприклад: цікаво, творчо, швидко.
  • Хто? Що? Котрий? Який? - Це характерні питання займенники. Вони використовуються для заміни інших самостійних частин мови. Займенник нескладно відрізнити тому, що воно не називає сам предмет або об`єкт, а лише вказує на нього. Наприклад: він, наші, розум, то він, ти.

Якщо питання не допоміг зрозуміти, якою частиною мови є слово, то, швидше за все, це службова частина мови. У російській мові їх чотири: прийменник, сполучник, частка, вигук.

  • Союз найчастіше з`єднує однорідні члени речення та частини складного пропозиції. Приклад: а, але, тому, тому, бо, коли.
  • Привід необхідний для зв`язки слів у словосполученнях і пропозиціях. Наприклад: через, під, над, на, внаслідок.
  • Частка необхідна для внесення додаткового значення в слово, словосполучення, пропозиція. Наприклад: або, лише, навіть, нітрохи.
  • Вигук. Ця службова частина мови служать для передачі вираження почуттів і емоцій. Наприклад: ах, мда, бач.

Якщо після того як ви визначили лексичне значення і задали уточнююче питання, для вас незрозуміло, якою частиною мови є слово, то можна зазирнути в будь-який тлумачний словник. Як правило, в них вказана частина мови того чи іншого слова.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!