» » » Що таке дієслово?

Що таке дієслово?

Що таке дієслово?

Дієслово позначають особливу форму дієслова. Що ж особливого в цій формі? Що таке дієслово? Дієприслівник зображує не просто процес здійснення чогось, а додаткову дію при першочерговому дії, і відповідає на такі питання: "Що зробивши?", "Що роблячи?".

Що таке дієслово: приклади

Щоб розібратися в дієприслівнику, потрібно розглянути деякі його ознаки. Дієприслівник поділяються на форми досконалого і недосконалого виду та зберігають вигляд дієслова, від якого вони були утворені. Ознака перехідності в дієприслівнику зберігається. Розрізняють зворотні та незворотні деепричастия. Дієприслівник може виконувати функцію обставини в реченні.

Вчені сперечаються з приводу того, чи є дієслово самостійною частиною мови чи ні, так як воно має ті ж граматичними ознаками, як і дієслово.

Дієприслівники доконаного виду

Для того щоб з упевненістю сказати, що дане дієслово належить до скоєного виду, необхідно задати йому питання: "Що зробивши?" І якщо дієслово підходить, то в цьому випадку ми маємо справу саме з таким деепричастием, яке позначає закінчену додаткову дію.

Воно відбувається:

  • До початку основного дії: "Восени, покинувши луг, полетіли птахи на південь".

    На прикладі видно, що дія, яка виражає дієслово, є додатковим по відношенню до основного і відбувається до головного.

  • У тому ж часовому проміжку, що і основна дія: "Богдан сидів за столом, читаючи цікавий комікс з картинками".

    Тут дієслово "читаючи" позначає додаткову дію, яке відбувається одночасно з дією дієслова "сидів".

  • Дія, виражене дієслово, відбувається після основного дії, вираженого дієсловом: "У будинку провалився дах, продавивши стелю в погребі".

Додатковим дією "продавивши" виражається подія, що відбулася після основного.

Дієприслівник совершоная виду можна утворити шляхом додавання суфіксів -в, воші, ши до основи дієслова. Якщо основою служить поворотний дієслово, то дієслово утворюється при мощі суфіксів воші (сь), ши (сь).

Дієприслівники недоконаного виду

Такі дієприслівники відповідають на питання: "Що роблячи?" і служать для освіти незакінченого дії, яке є додатковим по відношенню до основного і відбувається одночасно з ним: "Втікаючи від собаки, кіт перекинув відро".

Дієприслівник недоконаного виду утворюється від основи дієслова з додатком суфікса -а (-я): сидячи, бігаючи, граючи, поспішаючи, лежачи.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!