» » » Як визначити спосіб дієслова?

Як визначити спосіб дієслова?

Як визначити спосіб дієслова?

Що таке спосіб дієслова? Це граматична категорія, яка виражає модальність дієслова, тобто реальність чи нереальність дії по відношенню до дійсності, а також бажаність чи небажаність дії для особи, яка говорить. Детальніше - в статтях Що таке дієслово і Які є дієслова.

Дієслова російської мови можуть вживатися в трьох наклонениях: дійсного, умовному і наказовому. Розглянемо кожне нахил більш докладно.

дійсного способу

Дійсного способу дієслова служить для передачі наявності або відсутності дії в рамках будь-якого часу (минулого, теперішнього або майбутнього). Основна відмінність дієслів в наказовому способі - вони можуть змінюватися за часами. Більш докладно про час дієслів читайте в статті Як визначити час дієслова. Отже, якщо дієслово стоїть в сьогоденні, минулому або майбутньому часі і передає реальну дію, то він вжито в дійсного способу.

Приклад: Чашка варто (стояла, буде стояти) на столі.

умовний спосіб

Вживається для вираження дії, яке може бути здійснено тільки при якихось умовах. Відмітна особливість - додавання частки «б» ( «б»), яка може ставитися в будь-яке місце пропозиції. Вживається тільки в минулому часі.



Приклад: Чашка стояла б на столі, якби він її не взяв.

Наказовий спосіб

Служить для передачі волевиявлення мовця (прохання, ради, наказу). Найчастіше варто у другій особі. Число в цьому випадку може бути і єдине, і множинне. Приклад: Постав (поставте) чашку на стіл.

Якщо дієслово наказового способу вжито в третій особі, то він обов`язково матиме майбутнє час, і до нього додаються слова «нехай» (іноді «так»). Приклад: Нехай поставить чашку на стіл.

Якщо таке дієслово вжито в першій особі, то він обов`язково має множину. Іноді додається слово «давай». Приклад: [Давай] Поставимо чашку на стіл. При наявності всіх цих ознак можна говорити, що дієслово вжито в наказовому способі.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!