» » » Як змінюються дієслова?

Як змінюються дієслова?

Як змінюються дієслова?

Дієслово - це частина мови, за допомогою якої позначають стан або дію суб`єкта. Наприклад: ходити, злітати, працювати, радіти, обурюватися, осміліти. Детальніше про дієсловах ви можете прочитати в статті Що таке дієслово.

А про те, які бувають дієслова - в статтях Які є дієслова, Як визначити вид дієслова.

Як змінюються дієслова? У російській мові дієслова змінюються за часами, числами, особам, родам, видам, застави, нахилам. Початкова форма дієслова відповідає на питання що робити? що зробити? і закінчується суфіксом -ть. Зміна дієслова відбувається шляхом додавання до нього приставки, суфікса і зміни його закінчення.

Як змінюються дієслова минулого часу?

Дієслово в російській мові може бути вжито в трьох різних часових формах - теперішньому, минулому і майбутньому часі. Щоб освіжити в пам`яті категорію часу дієслова, можете ознайомитися зі статтею Як визначити час дієслова.

Дієслова в минулому часі говорять про те, що дія проходило колись раніше. Щоб отримати минулий час дієслова, треба від його початкової форми відкинути суфікс -ть і поставити суфікс-л (ходити - ходив, радіти - радів).

В минулому часі дієслова змінюються за числами: ходив (однина, якщо дія робить один суб`єкт) - ходили (множина, якщо дія робить кілька суб`єктів). Дієслова однини змінюються також за родами - ходив (чоловічий рід), ходила (жіночий рід), ходило (середній рід).



Щоб визначити суфікс, який повинен стояти в минулому часі дієслова перед суфіксом-л, треба подивитися, яка голосна стоїть в початковій формі перед суфіксом -ть. Наприклад: ходити - ходив, літати - літав. Менш очевидні приклади: клеїти - клеїв, посіяти - посіяв, чути - чув.

Як змінюються дієслова теперішнього і майбутнього часу?

В теперішньому і майбутньому часі дієслова змінюються по особах і числах. Всього існує три особи (перше, друге і третє) і два числа (однина і множина). Зміна дієслова по особах потрібно для того, щоб мати можливість висловити дію людини, що говорить (перша особа - радію), співрозмовника (друга особа - радієш), або осіб, які беруть участі в діалозі (третя особа - радіють). Дієслово змінюється за числами, якщо йдеться про стан або дії одного суб`єкта (однина) або групи суб`єктів (множина).

Зміна дієслів за особами та числами називають дієвідміною дієслів. Відмінювання дієслів здійснюється шляхом зміни їх особистих закінчень.



У російській мові виділяють два відмінювання дієслів - перше (позначається римською цифрою I) і друге (II). Відрізняються вони один від одного як раз тим, що мають різні особисті закінчення.

Дієслова I дієвідміни мають закінчення:

  • -у (-ю), -Їж (-ёшь), -ет (-ёт), -ємо (-ём), -ете (-ёте), -ут (-ють) - (літаю, літаєш, літає, літаємо, літаєте, літають).

Особисті закінчення дієслів II дієвідміни:

  • -у (-ю), -ішь, ит, -им, -іте, -ат (-ят) - (клею, клеїш, клеїть, клеїмо, клеїте, клеять).

Визначити відмінювання дієслова потрібно тоді, коли необхідно розібратися, яка голосна - е або й, у або я пишеться в безударном закінчення. Найбільша кількість помилок зустрічається при написанні слів-винятків (жене, ненавидить). Якщо ви вже забули, до якого дієвідміні віднести Вас дієслово, прочитайте статтю Як визначити відмінювання дієслова.

Слід також зазначити, що в російській мові є кілька дієслів, які відмінюються частиною по I, частиною по II дієвідміні. Найуживаніші з таких дієслів - хотіти і бігти. Дієслово "хотіти" в єдиній особі має закінчення I відмінювання, у множині II-го. Дієслово "бігти" відмінюється по II дієвідміні. Виняток - третя особа множину (біжать).

Зміна дієслів за видами, застави, нахиленню

У російській мові розрізняють два види дієслів - досконалий і недосконалий. Досконалий вид вживають тоді, коли дія вже завершено, недосконалий, коли дія здійснюється в даний момент. Щоб отримати дієслово доконаного виду, його треба змінити так, щоб він став відповідати на питання що зробити? (В більшості випадків - додати приставку): працювати - заробити.

Застава дієслова називається дійсним, якщо дія, виражене дієсловом, направлено на інший об`єкт, пасивні, якщо дія спрямовується на сам говорить суб`єкт. Пасивний стан виходить шляхом додавання до дієслова постфікса -ся (-сь) (зупинити - зупинитися).

Дієслова в російській мові можуть вживатися в трьох наклонениях. Якщо дієслово позначає дію, яке відбувається в часі (в минулому, майбутньому або сьогоденні), то він знаходиться в дійсного способу (всі вищенаведені приклади). Якщо дія може статися тільки при якихось умовах, то застосовуються дієслова умовного способу. Для отримання умовного способу до дієслова додається частка "б" (сходив - сходив би). Якщо людина спонукає свого співрозмовника до якого-небудь дії, він використовує наказовий спосіб дієслова. Найчастіше в наказовому способі дієслово ставиться на другу особу (сходи, порадійте).



Увага, тільки СЬОГОДНІ!