» » » Як зробити морфологічний розбір слова?

Як зробити морфологічний розбір слова?

Як зробити морфологічний розбір слова?

При вивченні російської мови кожен учень може зіткнутися з необхідністю виконати морфологічний розбір слова, оскільки це є частиною шкільної програми. Цей метод включає в себе цілу схему, яку потрібно дотримувати при розборі слова, що відноситься до тієї чи іншої частини мови. Але як виконати морфологічний розбір слова правильно, і що при цьому слід враховувати? Поговоримо про це докладніше.

Розбір слова як частини мови - що це?

Морфологічний розбір є аналіз слова, котра зараховує до певної частини мови, з урахуванням всіх особливостей і контексту, в якому воно використовується. Морфологічний розбір слова включає в себе ряд пунктів, які різні в залежності від того, до якої частини мови належить аналізоване слово.

Першим кроком до виконання завдання є визначення частини мови. Далі необхідно правильно вказати початкову форму і вибрати алгоритм, відповідно до якого слово буде розбиратися. Важливо також пам`ятати, що спочатку виділяються постійні категорії (рід, розряд, відмінювання), а потім змінюються (число, відмінок, час).

Розбір іменника

Починається аналіз слова з того, що його ставлять в початкову форму. Цією формою у іменників є називний відмінок однини. Наприклад, слово «сиром» необхідно замінити на «сир», щоб побачити його початкову форму. Далі необхідно визначити, загальним або власним є іменник. Наступним пунктом буде категорія «одухотворене-неживе». Живі істоти завжди відносяться до першого, а предмети - до другого.

Далі вказуємо рід, який в російській мові представлений чоловічим, жіночим і середнім. Після цього слово необхідно віднести до того чи іншого типу відмінювання. У російській мові їх три. До першого належать слова жіночого і чоловічого роду, що мають закінчення - а, - я (тато, історія, книга) - до другого - іменники чоловічого роду без закінчень (меч, дзвін) і середнього роду з закінченнями -о, -е (поле, дерево), а до третього - іменники жіночого роду з м`яким згодним звуком на кінці (ніч, піч, туш).

Потім необхідно вказати відмінок іменника (називний, родовий, давальний, знахідний, орудний або прийменниковий). Останнім пунктом буде роль даної частини мови в контексті. Іменник може бути головним або другорядним членом пропозиції.

Приклад розбору іменника як частини мови

У реченні «На лавці сиділа дівчина» присутні два імені іменників. Проаналізуємо одне з них - «лавці».

  1. Початкова форма імені существітельного- лава.
  2. Загальне.
  3. Неживе.
  4. Однина.
  5. Перше схиляння.
  6. Жіночий рід.
  7. Відмінок.
  8. Обставина.

Морфологічний розбір прикметника

Як і іменник, дану частину мови необхідно поставити в початкову форму. Для імені прикметника це чоловічий рід, однина, називний відмінок.



Далі необхідно визначити розряд даної частини мови. Прикметник може бути якісним, відносним або присвійним. Відрізнити якісну від відносного дуже просто: перше завжди має ступені порівняння (гарний - красівее- найкрасивіший). Присвійний прикметник відрізняється від інших тим, що відповідає на питання «чий?» (Батьківський, лисий).

Якщо прикметник якісне, то необхідно визначити, повне воно чи коротке, а також вказати ступінь порівняння. Повні прикметники зазвичай мають закінчення: - ий, -ий, -ій, -а, -е, -яя (високий, худий, щира). Ступінь порівняння може бути позитивною (милий), порівняльної (миліше) і чудовою (наймиліший).

Далі визначається рід, число і відмінок прикметника. Останнім пунктом є роль даної частини мови в зазначеному реченні. Найбільш часто прикметник виступає визначенням.

Морфологічний розбір числівника

Аналізуючи числівник, важливо поставити його в початкову форму. Це зробити легко, оскільки порядкові числівники за формою збігаються з прикметниками. Відповідно, початкова форма для них - чоловічий рід, однина, називний відмінок. Кількісні числівники мають форму, яка відповідає на питання «скільки?».



Далі слід з`ясувати, просте або складене це числівник. Як правило, прості числівники представляють собою одне слово, а складові - два і більше. Потім визначається розряд, рід, число і відмінок. Завершальна частина аналізу слова - визначення синтаксичної ролі в реченні. Кількісні числівники є частиною складного підмета або присудка, в той час як порядкові можуть бути як головними членами пропозиції, так і другорядними.

Як зробити розбір дієслова?

Починаючи аналіз дієслова, необхідно поставити його в початкову форму. У дієслова така форма називається інфінітивом, який відповідає на питання «що робити?», «Що зробити?».

Потім потрібно визначити, поворотним або безповоротним є дієслово. Наявність постфікса -ся вказує на те, що дієслово поворотний (збиратися, кусатися). Перехідність і непереходность, яку також необхідно вказати при морфологічному розборі, пов`язана зі ставленням між суб`єктом і об`єктом дії. Як правило, це поєднання дієслова з іменником, що стоїть у знахідному відмінку. Наявність або відсутність прийменника вказує на перехідність дієслова ( «Я читаю книгу» - переходний- «Іду до школи» - неперехідний).

Дієслово також може бути досконалого (що зробити?) І недосконалого (що робити?) Виду. Зазвичай вказівку на виконану дію говорить про те, що дієслово досконалий. Необхідно також визначити, до якого з двох дієвідмін відноситься аналізоване слово. Відмінювання визначається по закінченню дієслова.

Категорія часу показує, коли було, виконується або буде виконано дію. Час можна визначити тільки у дієслів в дійсному способі. Далі визначаємо рід, число і особа, якщо це представляється можливим.

Останнім пунктом є визначення функції даної частини мови в реченні. Найчастіше дієслово виступає в ролі присудка, але може бути і таким, що підлягає.

Морфологічний розбір причастя

Оскільки причастя має ознаки дієслова і прикметника, порядок розбору має майже ті ж пункти, що і вищевказані частини мови. Аналіз починається з визначення початкової форми. Вона, як правило, збігається з прикметником. Далі необхідно з`ясувати заставу. Якщо дія виконується суб`єктом, це дійсний заставу. Коли ця дія спрямована на об`єкт, мова йде про пасивному стані. Наприклад, «той, що" - дійсний заставу, «ображений» - пасивний.

Як і у випадку з дієсловом, важливо визначити час, вид, зворотність -невозвратность. Від прикметника дана частина мови запозичила рід, число і відмінок. Причастя, що відносяться до пасивного стану, можуть також бути повними або короткими.

Останнім пунктом є роль причастя в реченні. Найчастіше вони виступають визначенням.

Розбір деепричастия як частини мови

Оскільки дієслово є особливою формою дієслова, його необхідно аналізувати, виходячи з характеристик, притаманних цій частині мови. Оскільки дієслово не змінюється, поточна форма вже є початковою. Далі необхідно з`ясувати, до якого виду належить слово. Роль деепричастия в реченні - заключний етап морфологічного розбору слова. Як правило, воно виконує функцію обставини, але може примикати до інших членів пропозиції.

Розбір прислівники як частини мови

Аналізуючи цю частину промови, слід зазначити, що наріччя не змінюється. Це означає, що категорії роду, відмінювання, дієвідміни, особи і т.д. відсутні. У говіркою виділяється розряд за значенням, а також ступінь порівняння, наприклад, «високо - вище». Синтаксична роль зазвичай передбачає, що дана частина мови виступає обставиною.

Тепер кожен учень буде знати, як зробити морфологічний розбір слова. Також ви можете ознайомитися з іншою статтею з нашого сайту на схожу тематику: Що таке морфологічний розбір.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!