» » » Що таке причетний оборот?

Що таке причетний оборот?

Що таке причетний оборот?

Як правило, в усному мовленні використовуються дуже прості конструкції. Але на листі можуть бути необхідні більш складні, що використовуються для уточнення та роз`яснення змісту тексту. До них відноситься і причетний оборот. Що таке причетний оборот, чим він відрізняється від деепричастного, а також якими правилами підпорядковується? Давайте зараз розглянемо ці питання детальніше.

Ознаки причетного обороту

Спочатку необхідно розібратися з тим, що означає причетний оборот. Визначення можна дати наступне: причетний оборот - це саме причастя і слова, залежні від нього. Причастям є особлива віддієслівної форма, яка також має ознаки прикметника (ад`єктивів). До ад`єктивних ознаками причастя відносяться: відмінок, число, рід, повна або коротка форма. Дані ознаки можуть змінюватися. До дієслівним ознаками причастя відносяться вид, заставу і час. Виділяються також дійсні і пасивні дієприкметники.

Для кращого розуміння слід розглянути, як в мові вживається причетний оборот. Приклади ви легко знайдете в будь-якому підручнику. Ми теж наведемо тут кілька прикладів.

приклад 1

Людина, який пограбував банк, втік від переслідування поліції.

«Людина» - це визначається слово. «Пограбувати банк» - причетний оборот. Тут слово «пограбував» є дійсним причастям, а слово «банк» - залежним від причастя словом.

приклад 2

Сума грошей, яку викрали сьогодні з банку, перевищувала 10 000 000 доларів.



В даному випадку визначальним словом є слово «сума грошей». Причетний оборот - це «викрадена сьогодні з банку», де пасивні причастя - слово «викрадена». Слова «сьогодні» і «з банку» є залежними словами в обороті.

Розстановка ком в причетному обороті

Також причетний оборот часто може стояти і перед визначеним словом. Розглянемо приклад причетного обороту, щоб краще зрозуміти, як використовується причетний оборот і як він виділяється комами.

приклад 1

Прив`язана у будинку собака голосно гавкала.

«Прив`язана біля будинку» - це причетний оборот. В даному випадку він не виділяється комою, оскільки причетний оборот стоїть перед визначеним словом «собака».

приклад 2

Собака, прив`язана у будинку, облаяв перехожого.

Коли причетний оборот стоїть після обумовленого слова, як в даному випадку, то такий оборот слід виділяти комами з обох сторін. Коли ж причетний оборот стоїть перед визначеним словом, то він не виділяється комами.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!