» » » Як виділяється комами "до речі"?

Як виділяється комами "до речі"?

Як виділяється комами

Пунктуаційних оформлення слова "до речі" залежить від виконуваних ним функцій. Розглянемо докладніше, як слово "до речі" виділяється комами.

"До речі" - вступне слово

У цьому випадку воно доповнює інформацію, дану раніше. Найчастіше виділяється комами: "Вона, до речі, давно не грала на піаніно" - "До речі, я спав міцно".

  • Якщо перед "до речі" вживається союз і або але, кома ставиться тільки після вступного слова: "І до речі, ти мені так і не розповіла про вчорашній".
  • Якщо "до речі" стоїть на початку відокремленого обороту, коми ставляться перед вступним словом і після всього обороту: "Тоня теж пішла, до речі дуже рано, і ми залишилися одні".
  • Якщо "до речі" коштує в кінці відокремленого обороту, коми ставляться перед оборотом і після вступного слова: "Батько увійшов, не сказавши ні слова до речі, і відразу закрився в кабінеті".
  • В середині відокремленого обороту "до речі" виділяється комами з обох сторін: "Подруги повернулися, не зовсім, до речі, задоволені, і довго ні з ким не говорили".

"До речі" - прислівник

В даному випадку "до речі" - член пропозиції, обставина в значенні "вчасно", "до місця", "користуючись нагодою": "Марина дуже до речі запропонувала мені допомогу" - "До речі припали мамині поради".

Коли слово "до речі" виступає в ролі прислівники, воно не виділяється комами.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!