» » » Як виділяється комами "в свою чергу"?

Як виділяється комами "в свою чергу"?

Як виділяється комами

Як розібратися, коли вираження «в свою чергу» і «в першу чергу» потрібно виділяти комами, а коли розділові знаки не потрібні? Давайте розберемося.

Відокремлення (виділення комами) поєднання «в свою чергу» необхідно в тому випадку, коли воно виступає в ролі вступного обороту. «У свою чергу» виділяється комами, якщо вказує на зв`язок попереднього висловлювання з подальшим. наприклад:

  • Якутська область в адміністративному відношенні поділяється на округи. Округ, в свою чергу, поділяється на улуси, а улуси підрозділяються на наслега.

Якщо це поєднання є прислівниковій виразом і вживається в значенні «зі свого боку» або «у відповідь», то коми не потрібні. наприклад:

  • Ірина тоскно повернула голову геть від нього, як би бажаючи в свою чергу заховати від нього своє обличчя, і поклала її на стіл. (І. Тургенєв «Дим»)

Оборот «в першу чергу», як правило, комами не виділяється. Але якщо його значення в тексті близьке за змістом обороту «перш за все», то відокремлення можливо. Рішення про постановку знаків приймає автор тексту. наприклад:

  • В першу чергу увійшов озирнувся по сторонах, а потім привітався.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!