» » » Що таке нарис?

Що таке нарис?

Література і журналістика багаті разлічния жанрами. Один з цих жанрів - нарис. Перше знайомство з нарисом відбувається в школі на уроках російської мови, а ті, хто в майбутньому вчиться на філологічному або журналістському факультеті, вивчають нарис більш докладно.

визначення нарису

Для того щоб вникнути в суть питання і зрозуміти, що таке нарис, потрібно знати його визначення. Нарис - це літературний твір не дуже великих розмірів, в якому описані правдиві події або події. Будь-нарис завжди заснований на описі фактів або подій, які відбулися раніше. Відмітна риса такої розповіді - описовий характер очима очевидця. Нарис - це невичерпне джерело правдивої історичної інформації про ті чи інші людях, подіях, фактах. У нарисі немає часових рамок. Подія, яка подається читачеві, може бути як минулого, так і теперішнього часу. Головне, щоб дії або події, про які розказано в нарисі, важливу роль відігравали для суспільства. Такий розповідь виключає використання власних припущень і суб`єктивну оцінку автора.

Місце нарису в літературі

Яке місце займає нарис в культурному розвитку людини, ніж важливий цей літературний жанр, і що таке нарис в літературі? Основна мета нарису в літературі - донести до читача інформацію про подію «без купюр» наприклад, про війну або реформах, про будь-які події будь-якої країни. У центрі уваги - не людина, а те, що відбувається. Невелике оповідання, іменоване нарисом, дає можливість точно і напевно дізнатися про дати та конкретних людей. У сучасному літературному світі можна спостерігати за подіями в країні і світі завдяки газетним нарисів. Немає жодної області діяльності людини, де не використовується цей метод викладу фактичних обставин. Можна прийти до висновку: нарис - один з найважливіших літературних жанрів, в якому можна дізнатися багато потрібної, а головне, правдивої інформації.

Існує кілька різновидів літературного нарису, кожен з яких розкриває читачеві певну проблему. Основні різновиди нарисів: шляховий, портретний і проблемний.

подорожній нарис



Автор такого нарису розповідає про своє або чуже подорожі, описуючи весь шлях. Все, що автор побачив, почув чи спробував - правдива інформація. Для такого нарису характерні опис культури, звичаїв і особливостей місцевості, в якій побував автор.

портретний нарис

Основою такого нарису є докладний, правдива оповідь про той чи інший історично значущому або цікавому для читачів людині. Наприклад, це може бути президент, політичний діяч, відомий художник або поет. Багато прикладів можна зустріти в біографічних статтях, мемуарах.

проблемний нарис

Розповідь, в якому точно і без перебільшень описується важлива історична подія або проблема суспільства - війна, революція, реформи і т.д. Для написання такого типу твору береться за основу важливе для оточуючих подія, яке відбувалося в світі або країні і вплинуло на розвиток і хід історії.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!