» » » Як написати есе?

Як написати есе?

Як написати есе?

Багато плутаються в літературних жанрах, але часто потрібно точно знати їх визначення, оскільки в ВУЗах, а іноді і в школах дають завдання написати роботу в тому чи іншому жанрі. Сьогодні ми розповімо про те, як написати правильно есе і дамо його визначення.

Що таке есе і як його написати

Слово "есе" походить від французького "essai" і означає "нарис, проба, спроба". Як пишеться есе? Для початку вибирається тема, про яку Вам хочеться розповісти. І далі у вільній формі Ви просто викладаєте думки щодо обраної теми. Відзначимо, що есе не може претендувати на вичерпну трактування предмета, це всього лише Ваші думки і Ваша точка зору на предмет. Ще одна важлива деталь - есе не повинно бути великим за обсягом, це малий літературний жанр.



Есе являє собою новий, суб`єктивно забарвлений погляд на предмет і має зазвичай публіцистичний, науково-популярний, філософський, літературно-критичний, історико-біографічний або нерідко навіть просто белетристичний характер. Найчастіше есе пишеться в кілька розмовному стилі з рясним вживанням афоризмів, метафор та інших різних фігур мови, тобто, досить образно. Нарис відрізняється крайнім суб`єктивізмом суджень, це такий жанр літературних творів, в якому на перший план виходить особистість автора. Таким чином, саме в нарисі і в есе Ви можете в повній мірі розкрити свою особистість, а також спосіб вираження думок. Есе являє собою абсолютно вільну точку зору на ті чи інші питання. Скажімо так - це повний простір для думки в кілька обмежених обсягах. Обсяги, звичайно, можуть бути будь-якими, але тоді це буде вже не есе. Есе - це короткий і одночасно ємне вираз своєї точки зору на предмет. Тому девізом есе можна вибрати чеховські: "Стислість - сестра таланту".

Як з`явилося есе

Що таке есе і як написати правильно есе, ми вже обговорили, тепер трохи історії. У тому чи іншому вигляді есе зустрічається ще у античних авторів - у Платона, Орігена, Тертуліана та інших. В середні віки в жанрі есе писали Майстер Екхарт і Мартін Лютер, які викладали свої думки у формі, дуже близькій сучасному есе. Визнаними авторами цього жанру багато літературознавці схильні вважати знаменитого француза Мішеля Монтеня, який в 1580 році опублікував свою роботу під назвою "Les essais" ( "Досліди") і не менш знаменитого англійця Френсіса Бекона, який назвав свої книги тисячі п`ятсот дев`яносто сім, 1612 і 1625 рр. "Essays". А в 1609 році англійським письменником Беном Джонсоном було вперше використано слово "есеїст" ( "essayist").

Розвиток есеїстична прози в Європі



Надалі в цьому жанрі писали такі великі майстри, як Вольтер і Дідро у Франції, Гердер і Лессінг в Німеччині, Аддисон, Філдінг і Стіл в Англії. Треба відзначити, що нарис набув найбільшого поширення саме в англійській літературі XIX-XX ст. До нього багаторазово зверталися такі письменники, як Карлейль, Хезлітт, Арнолд, Бірбом, Честертон. У XX столітті есеїстика досягає свого розквіту. Досить згадати імена лише небагатьох письменників, щоб зрозуміти, якою популярністю користувався в той час цей жанр. Це Бернард Шоу, Ромен Роллан, Герберт Уеллс, Джордж Оруелл, Томас Манн, Андре Моруа, Жан-Поль Сартр. Додамо, що в певний період часу (70-ті рр. XX століття) есе багато в чому перетворилася на жанр літературно-критичної оцінки як подій і явищ, так і опусів колег-літераторів.

Есе в Росії і в сусідніх країнах

У російській класичній літературі жанр есе не придбав особливої популярності. Проте, відзначимо, що такі видатні майстри різних епох, як А. Н. Радищев, А. И. Герцен, Ф. М. Достоєвський, В. І. Іванов, Д. С. Мережковський, Андрій Білий, В. В . Розанов, І. Еренбург, Ю. Олеша, В. Шкловський, К. Паустовський з успіхом користувалися цим коротким і ємним жанром. Додамо, що есе отримало досить широке поширення в країнах Близького зарубіжжя, а точніше, в Литві. Литовська мова взагалі родинний російській і за багатством йому нітрохи не поступається, тому різноманітних засобів для вираження думки у литовців також дуже і дуже багато.

Як написати план есе

Тепер перейдемо до складання плану роботи. Як взагалі складається план і як написати план есе? Та дуже просто. Чи не ускладнюйте простих речей. Прочитайте уважно абзац або кілька, про що вони? Ось і опишіть це в пункті плану декількома словами. Складання плану взагалі дисциплінує думку. Подивіться, як складена ця стаття. Вона розбита на глави. У Вашому випадку назви глав будуть пунктами плану. Все, що Вам потрібно, - це зрозуміти, про що оповідає той чи інший шматок тексту, і красиво назвати його. Далі дуже корисно тримати план перед очима і по ньому розповідати про свій твір - така процедура добре тренує і пам`ять, і ораторські здібності, що ніколи не буває зайвим. Зараз багато більше пишуть, що говорять, однак навички усного мовлення часто бувають визначальними в різних життєвих ситуаціях. Будемо сподіватися, що тепер Вам зрозуміло, як написати есе грамотно і красиво.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!