» » » Як написати доповідь?

Як написати доповідь?

Як написати доповідь?

Дана стаття буде присвячена важливому питанню, яке турбує більшість школярів, а також студентів. Як написати доповідь, щоб він сподобався не тільки вчителю, а й однокласникам або одногрупникам? Перед тим, як написати красиво доповідь, потрібно спочатку зрозуміти, для чого саме вам його задали. Доповіддю прийнято вважати одну з різновидів домашньої самостійної роботи школяра. У ньому, в лаконічній формі, повинна відображатися вся суть певних питань. Обсяг доповіді повинен становити не більше 5-ти сторінок. Якщо його обсяг буде більше, то ваша праця може перерости вже в реферат. У доповіді, в першу чергу, ви повинні розібратися в заданій темі в тезових формах. Це означає, що перед учнем стоїть завдання в відборі тільки такого матеріалу, який зміг би відобразити найбільш важливі моменти в вашому доповіді. Постарайтеся привести найбільш важливі приклади в ньому, оскільки це може привести до великого обсягу доповіді, що також не дуже добре.

Зауважимо, що перед тим, як правильно написати доповідь, потрібно визначитися і з підбором матеріалу. Багато зараз пріоритетом ставлять Інтернет, так як саме там, можна знайти найбільш схожу тему і не думати про вибір найбільш важливої інформації. Чи не сперечаємося, що глобальна мережа сьогодні може надати багато матеріалу на будь-яку тему. Однак, як написати доповідь, спираючись на Інтернет, але, не роблячи його основним джерелом? Радимо, в першу чергу, знайти книги в бібліотеці на задану тематику і трохи почитати про свою темі. Займе це не більше півгодини вашого часу, однак, ефекту ви досягнете набагато більшого. Ви зможете швидше орієнтуватися в своїй темі, і точно будете знати, що саме вам потрібно в доповіді.

Правила при написанні доповіді

В першу чергу, радимо по можливості вибирати ту тему, яка найбільш вас зацікавила. Якщо вашого класу дали список тем доповіді, то радимо з нього вибрати ту, яка вам сподобалася. Адже відомо, що завжди працюватиметься набагато швидше і легше, якщо людина буде просто «жити» своєю роботою. Однак якщо такої можливості немає, то з встановленої учителем теми для вас, постарайтеся знайти найбільш цікаві факти, які змогли б зацікавити вас і ваших однокласників. По можливості, радимо включати тільки перевірений матеріал, який ви зможете знайти в науковій літературі, також можна використовувати нові відомості про вашу темі, яку найлегше буде знайти в інтернеті.

Постарайтеся спланувати свої дії



Не дивлячись на те, що доповідь не рахується досить об`ємною роботою, однак, для неї також буде потрібно план, де будуть вказані основні моменти. Зауважимо, що дуже часто вчителями біології потрібно від учнів написати доповідь про тварин. Така тема є завжди цікавою для учня, а подібна тематика поширена не тільки в інтернеті, але і в енциклопедіях. Проте, більш складним буде завдання: написати доповідь з англійської мови. Тут треба, в першу чергу, придумати порядок викладення матеріалу на рідній мові. Далі накидайте основні моменти, які ви б хотіли викласти. І тільки після цього беріться викладати свої думки англійською мовою.



Наведемо приклад вашого плану для доповіді:

  1. Вибір джерела інформації.
  2. Збір необхідної інформації.
  3. Основні моменти із зібраного матеріалу.
  4. Звід частин доповіді у єдиний текст.
  5. Висновки по темі вашої доповіді.

Не дивлячись на те, що дані пункти є дуже простими і їх достатньо всього лише тримати у себе в голові, все ж бажано написати їх на папері і в точності їх дотриматися.

Комбінуйте всі джерела своєї інформації

В даному випадку ми радимо комбінувати джерела з інтернету з роботами з них. Таким чином, ви не тільки безглуздо скопіювали інформацію з інтернету, але і зможете прочитати її, тим самим, підготувавшись до виступу. Таке прагнення до виконану роботу буде обов`язково оцінений вашими викладачами. Одночасно напрошується висновок, що, чим більше джерел ви зможете задіяти при написанні вашої доповіді, тим якісніше буде ваша робота.

Мова захисту доповіді

Чи не маловажной прийнято вважати і мова доповіді, оскільки саме вона буде відображати вашу підготовку. Чим якісніше буде підготовка до доповіді, тим краще буде ваш захист. Не обов`язково заучувати напам`ять пропозиції з доповіді. Можна, наприклад, спиратися на підготовлені тези, які ви внесли в свою доповідь і т.д. Виділіть найбільш важливу інформацію в доповіді і просто кілька разів прочитайте її. Якщо інформація, яку ви підготували дійсно цікава, то ви обов`язково її запам`ятайте і донесете свого вчителя і однокласників.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!