» » » Як написати нарис?

Як написати нарис?

Як написати нарис?

У журналістиці є такий термін, як гонзо-журналістика. Це жанр, що відображає факти очима самого автора, який показує його особисте ставлення до предмета розповіді.

У літературі ж таку роль виконує літературний нарис.

Він поєднує в собі безліч елементів прози. Найбільш часто зустрічається тенденція писати нарис про людину, який відомий, так як саме нарис дозволяє найповніше розкрити особливості характеру даної особистості. А ставлення автора, виражене в стилі оповідання, показує вплив цієї людини на культуру і історію.

Під введеннях різних збірок зазвичай наводиться нарис про автора цих творів, зроблений істориками і культурознавці.

елементи нарису

  • Основний соціологічний аспект. Оскільки нарис - жанр, найбільш близький до журналістиці, то він повинен відображати важливі суспільні проблеми. Це може бути що завгодно - від відносин в сім`ях до кризи судової системи. Для розкриття повної картини питання необхідно навести загальні положення і процес зміни ситуації. Незайвим буде приведення статистики. На тлі даної проблеми нарис використовується як спосіб розкриття теми і створення виведення за рішенням ситуації. Таким чином, нарис стає явищем соціально корисним.
  • Достовірність. З точки зору публіцистичного жанру необхідно, щоб нарис був якомога більш документальним. Для цього має сенс автору провести підготовчу роботу, наприклад, в архіві, щоб мати достатню кількість фактів. Оперуючи ними і додаючи свої спостереження, автор будує композицію так, щоб показати всю схему розвитку будь-якої проблеми, її причини і наслідки.
  • Літературність. Не варто забувати, що нарис - це жанр художній, тому він повинен володіти яскравою образністю, насиченістю метафорами і «промальовуванням» характерів головних героїв. Таким чином, люди, які прочитають нарис, будуть бачити образи своїх знайомих або себе, так як риси характеру і поведінку в певних ситуаціях у багатьох людей схоже. Таким же чином читачі асоціюють себе з героями романів чи оповідань.

Принципи написання нарису

Розглянемо докладно, як написати нарис. Якщо Вам належить стати автором нарису, то для початку Ви повинні представити той результат, який хочете отримати. Нарис повинен володіти всіма перерахованими вище характеристиками. Для початку варто дотримати соціологічний аспект і вирішити, яку проблему буде висвітлювати Ваш нарис, підготувати факти і перевірити їх достовірність.



Композиційно нарис повинен складатися з певного соціального питання, розкритого даними статистики, але при цьому вводити ряд героїв. Опис ситуацій і поведінки персонажів має бути, як і в будь-якому оповіданні.

Можна навести ряд фактів, що відображають всю глибину проблеми, а після - конкретизувати її на прикладі Ваших персонажів.

В середньому від теми і способи написання виділяється до 50 піджанрів нарису. Для зображення відомих особистостей зазвичай використовують портретний нарис, так як він розкриває характер і життєвий шлях цієї людини.

У разі, коли соціальна проблема доповнюється ситуаціями за участю вигаданих персонажів, то такий нарис називається белетристичним. Для відображення максимально достовірної інформації використовується документальний нарис.

Головна цінність цього жанру - в яскравому художньому відображенні реально існуючої ситуації.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!