» » » Як писати рецензію на книгу?

Як писати рецензію на книгу?

Як писати рецензію на книгу?

Рецензія є критичним твором, письмовим розбором, в якому міститься стислий аналіз та оцінка літературного твору рецензентом. Як писати рецензію на книгу? Рецензент повинен усвідомлювати, що його завдання - оцінка достоїнств і недоліків літературного твору, а це вимагає високого професіоналізму від нього самого. Для рецензії дуже важлива об`єктивність і справедливість в оцінках. Рецензії поділяються на такі види:

• розгорнута,
  • коротка рецензія на книгу (стаття),
  • есе,
  • авторецензія,
  • огляд (огляд).

Рецензія на книгу: план

• Опис бібліографічного характеру (назва, автор, рік випуску), а також короткий (одне-два речення) переказ змісту твору.
  • Відгук-враження (безпосередній відгук).
  • Комплексний аналіз або критичний розбір тексту: аналіз назви, аналіз змісту і форми, специфіка композиції, авторське майстерність у відображенні героїв, особливості індивідуального стилю письменника.
  • Обгрунтована оцінка тексту і особисті висновки автора рецензії: основний висновок рецензента, актуальність твору.

Як написати рецензію на книгу: поради

У рецензії розглядається якість написаного автором твору: відповідність мови героїв і автора жанру твору, цікавість сюжету. Зокрема, звертається увага на однорідність тону викладу на протязі всього тексту, який може бути веселим, пізнавальним або повчальним. Неодмінно відзначаються граматичні помилки, а також художні знахідки і удачі автора - і перше, і друге стимулює автора до роботи над собою і над наступними творами. Допускається відображення індивідуальних почуттів рецензента, навіяних твором. Думки і висновки слід викладати обгрунтовано і детально. Притаманні коментарів вигуки типу «Відмінно!» Або «Обожнюю!» Для рецензії не підходять. Для рецензії також неприйнятні заклики до чвар і насильства, ненормативна лексика.

Помилки при написанні рецензії

До таких належить підміна аналізу твори його переказом, відкликанням або комментаріем- фамільярне звернення до автора, відсутність аргументації. Іноді недосвідчені рецензенти «оригінальничають» на шкоду логіці і змісту роботи, забувають акцентувати свою позицію, перевантажують рецензію другорядними деталями. Не менш поширеною помилкою є домінування в рецензії ідейно-тематичних особливостей твору на шкоду естетичної складової тексту. Приклад рецензії на книгу, який можна використовувати як зразок, розташований по засланні.

Увага, тільки СЬОГОДНІ!