» » » Що таке увертюра?

Що таке увертюра?

Що таке увертюра?

Увертюра. Коли вимовляється це слово, то багато хто розуміє, що воно пов`язане з музикою. Однак не всі знають його точне значення. Що таке увертюра? Яке його походження і сфера вживання?

Слово «увертюра» прийшло в нашу мову з Франції - країни, в якій в XVIII-XIX століттях був розквіт музичного мистецтва - і означає воно «вступ».

Значення слова "увертюра"

Це твір, який виконується перед початком будь-якого музичного уявлення, наприклад, опери, балету.

  • Приклад: Перед початком балету П. І.Чайковського, котрий прозвучала увертюра, і всі глядачі завмерли в очікуванні музичного дива.

Увертюрою називається і невеличкий твір для оркестру.

  • Приклад: Увертюра В. Вагнера для оркестру була високо оцінена слухачами.

У переносному сенсі дане слово вживається в розмовній мові в значенні початку чого-небудь. Часто це значення має саркастичний відтінок.

  • Приклад: Це була ще тільки увертюра, основна перевірка роботи фірми буде проводитися через тиждень.

З історії появи увертюри

Увертюра як початок, вступ до музичного твору, з`явилася не відразу. Багато століть музиканти не надавали значення цієї частини твору. Моцарт одним з перших почав писати увертюри до своїх творінь, після чого увертюра зайняла гідне місце в музиці.

види увертюр

  • Увертюра як настрій глядачів на початок вистави. Вона дозволяє зосередитися, підготуватися до прослуховування музики. Часто в такій увертюрі використовувалися мелодії з основного твору.
  • Увертюра, яка містить короткий сюжет всього твору, що дозволяє глядачам зрозуміти основні ідеї, думки автора (наприклад, увертюри Й. Штрауса і В. Вагнера).

Дізнатися значення інших невідомих слів ви можете зі статей розділу визначення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!