» » » Що таке пропорція?

Що таке пропорція?

Що таке пропорція?

Слово "пропорція" має одне основне значення і кілька конкретних. Розглянемо докладніше, що таке пропорція в цілому і які окремі значення можна визначити у цього слова.

  • У загальному сенсі пропорція є співвідношення частин чого-небудь. Таке визначення пропорції може бути застосовано в будь-якій області. Приклад: "Для отримання необхідного речовини змішайте ці компоненти в такій пропорції".
  • У математиці пропорцією називають рівність двох відносин. Математичну пропорцію можна представити у вигляді формули а: в = c: d.
  • Пропорції також використовуються в пластичних видах мистецтва. У цих областях пропорція позначає співвідношення величин компонентів художнього твору і окремих елементів цілого твору. Так, можна говорити про пропорції архітектурної споруди, про пропорції обличчя і тіла скульптури. Докладні уявлення про пропорції з`явилися в результаті довгої практичної діяльності художників і архітекторів, які в своїй роботі користувалися геометричними побудовами і різними модулями.

Ми розглянули кілька значень слова "пропорція", але воно може застосовуватися і в інших різних областях. Синонімом даного слова можна вважати слово "співвідношення".

Якщо вас цікавить пропорція в математичному сенсі, то вам також можуть бути цікаві ці статті про те, як правильно обчислювати пропорції:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!