» » » Про що "казка про жабу і троянду"?

Про що "казка про жабу і троянду"?

Сюжет твору В. М. Гаршина "Казки про жабу і троянду" досить простий. Але перш ніж зрозуміти глибину думки автора, варто розповісти, про що "Казка про жабу і троянду".

Короткий зміст

Давайте поглянемо на короткий зміст. Жаба і троянда жили в одному і тому ж занедбаному квітнику. В саду раніше грав маленький хлопчик, але тепер, коли троянда розцвіла, він лежав у ліжку і вмирав. Противна жаба ночами полювала, а вдень лежала серед квітів. Запах прекрасної троянди її дратував, і вона вирішила її з`їсти. Роза її сильно боялася, бо не хотіла вмирати такою смертю. І в той момент, коли вона майже вже добралася до квітки, сестра цього хлопчика підійшла зрізати троянду, щоб дати її хворій дитині. Дівчина відкинула підступну жабу. Хлопчик же, вдихнувши аромат квітки, помер. Роза стояла біля його труни, а потім її засушили в книзі.

аналіз казки

Тепер спробуємо зробити короткий аналіз казки. Жаба і троянда є дві протилежності: жахливе і прекрасне. Лінива і огидна жаба з її ненавистю до всього високого і прекрасного, і троянда як втілення добра і радості, являють собою приклад вічної боротьби двох протилежностей - добра і зла.

Ми бачимо це з того, як автор підбирає епітети до опису кожної героїні. З трояндою пов`язано все прекрасне, піднесене, натхненне. Жаба ж уособлює прояв низинних людських якостей: лінь, дурість, жадібність, гнів.



За поданням автора казки, зло ніколи не зможе перемогти добро, а краса, як зовнішня, так і внутрішня, врятують наш наповнений різними людськими вадами світ. Незважаючи на те, що в кінці твору і троянда, і люблячий квіти хлопчик вмирають, але їх догляд викликає хоч і сумні і трохи світлі почуття у читачів, так як вони обидва любили прекрасне.

До того ж, смерть квітки принесла останню радість вмираючому дитині, вона скрасила останні хвилини його життя. І сама троянда була рада, що загинула, здійснюючи добро, найбільше вона боялася прийняти смерть від мерзенної жаби, що ненавидить її всім своїм нутром. І вже тільки за це ми можемо бути вдячні прекрасного і благородного квітці.

Таким чином, ця коротка казка вчить читачів прагнути до прекрасного і доброго, ігнорувати і уникати зло в усіх його проявах, бути красивими не тільки зовні, але і, перш за все, в душі.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!