» » » Як написати байку?

Як написати байку?

Як написати байку?

Погодьтеся, зустрічаються школярі, які можуть не гірше Крилова написати байку, але, на жаль, таких одиниці. Але незважаючи на це, викладачі дають завдання дітям скласти байку в прозі.

Що таке байка? Прийнято вважати байкою якусь повчальну історію, в кінці якої наведено висновок або мораль. Часто джерелом натхнення для написання байки є народне прислів`я або приказка. Причому байки зустрічаються як у віршах, так і в прозі.

Байку зможе написати будь-який, головне, докласти до цього трохи зусиль і фантазії. Для початку підберемо відповідну прислів`я або приказку. Як написати байку? Є кілька варіантів:

  • Розписуємо приказку у вигляді історії, вигадуємо персонажів, тобто, героїв нашої байки, і в кінці підводимо мораль. Мораллю і буде прислів`я, яку ми взяли в основу, її можна переказати своїми словами, доповнити або залишити в колишньому вигляді.
  • Спочатку придумуємо мораль, а вже до моралі придумуємо саму байку. Придумуючи байку, потрібно задавати питання, про що саме ця байка.


Іноді байкою називають народну мудрість, героями якої можуть бути тварини з певними типовими людськими рисами характеру.

Ще байки, написані дітьми, можуть бути в формі вірша або прози з сатиричної оцінкою. Крім цього, тут повинен бути присутнім повчальний характер. Згадайте байкаря Крилова, дуже часто в його байках як героїв виступали звірі. Таким чином, легше передати сенс байки, адже найчастіше ми асоціюємо лисицю з хитрістю, мурашки - з працьовитістю і так далі. Кращим варіантом буде використовувати саме цих героїв.

Підведемо підсумки. Байка може бути в віршах, тобто, в римі і в прозі, як звичайний текст. Кращими героями байок є тварини. Мораль і суть байки краще висловлювати в якості народної приказки або прислів`я. Таким чином, дотримуючись всіх цих вказівок, ви зможете спокійно сказати "складаємо байки самі". І пам`ятайте, складати може кожен, якщо докласти до цього свою фантазію і приділити достатньо часу.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!