» » » Як скласти вірш?

Як скласти вірш?

Як скласти вірш?

Багато починаючі поети вважають, що рима - це головне, що має бути в віршах, адже саме за цією ознакою поезію можна відрізнити від прози. Насправді, не зовсім так: наприклад, можна написати гарний вірш, використовуючи білий вірш, верлібр або взагалі скласти творіння в дусі "Віршів в прозі" І. С. Тургенєва. Якщо ви хочете навчитися складати красиві, щирі, що запам`ятовуються і живі вірші, то вам необхідно врахувати безліч інших моментів. Поговоримо про те, як навчитися складати вірші. Розглянемо загальні поради, а також дамо приблизний план для написання свого творіння.

Як скласти вірш: загальні поради

  • Головну роль у вірші грають емоції - саме їх і треба постаратися передати, втілити свої переживання в найбільш підходящу словесну форму. Тому краще писати про те, що ви пережили, не вигадувати того, що ви не відчули - читач зловить фальш, і вірші вийдуть поганими. Також у передачі своїх емоцій не треба соромитися вибирати саме ті слова, які найбільше для цього підходять, і зовсім не важливо, чи використовував хто-небудь до вас подібні вирази.
  • Потрібно розвинути у себе хороший естетичний смак, а для цього потрібно прочитати якомога більше віршів різних авторів: вітчизняних, зарубіжних, класиків XIX століття, сучасників і т. Д. Читайте не бездумно, просто насолоджуючись красою рядків, а аналізуйте, які художні засоби використовує автор, за якою схемою будує більшість своїх віршів, про що пише і т. д. Відзначайте для себе найбільш сподобалися - їх ви потім зможете використовувати в своїй творчості.
  • Шукайте натхнення. За планом написати вірш ввечері - це тільки на замовлення, та й в більшості випадків такі вірші виходять посередніми. Щоб вийшли справжні вірші, вас повинна відвідати муза. Хороші вірші пишуться в моменти яскравих душевних переживань. Ви можете навіть написати не вщух, а просто викласти на папері потік своїх думок в найбільш відповідній формі. Трохи пізніше ви перечитаєте те, що написали, і зможете перетворити написане в вірші. Також натхнення можна постаратися зловити самостійно. Наприклад, якщо хочеться написати про природу, сходіть в ліс або в пустельний парк, подихайте повітрям природи, спостерігайте за нею. Якщо хочеться написати про щось сумне і спокійному, в дощовий осінній вечір можна відправитися в кафе на околиці міста - замовте смачну каву, дивіться на дощ за вікном, слухайте спокійну затишну музику.
  • Щоб писати хороші вірші, все ж потрібно мати уявлення про те, за якими принципами і за допомогою яких засобів створюються вірші. Не полінуйтеся трохи повчитися теорії - вона буде корисна. Так, основам віршування ви можете навчитися, вивчивши, наприклад, "Поетичний словник" А. П. Квятковського або "Основи стіховеденія" В. Е. Холшевнікова.
  • Основи основ віршування ви можете почерпнути на цьому ресурсі.
  • Детально вивчіть засоби художньої виразності. тут Ви знайдете коротку таблицю основних художніх засобів з прикладами.

Складаємо вірші: творчий план



Вірші можна писати зовсім по-різному. У майбутньому ви виробите для себе свою манеру написання. Можливо, вам буде потрібно час на ретельне обдумування майбутньої рими або на підбір відповідних слів, можливо, ви просто будете відчувати непереборне бажання взяти якомога швидше ручку і папір, щоб висловити оформилася в голові думка у вигляді вже готового вірші. Поки звичного плану роботи у вас немає, ви можете скористатися запропонованим:

  1. Вас відвідало натхнення, бажання написати вірші. Усамітнюйтеся, беріть ручку і папір і просто записуйте те, що відчуваєте, в якому завгодно порядку, як завгодно і якими завгодно словами. Пишіть, поки не відчуєте, що записали все, що хотіли.
  2. Тепер проаналізуйте написане, виділіть головні емоції і почуття - це "ядро" майбутнього вірша, то, що потрібно буде розкрити і підкреслити з різних сторін. Проаналізуйте все написане, виберіть те, що можна використовувати для створення віршів.
  3. Тепер робіть, як вам зручніше: або відразу пишіть вірші, як забажає душа, або створіть чіткий план того, про що йтиметься в кожній строфі, і потім, слідуючи йому, починайте писати. Розкриття почуттів у віршах можна побудувати по-різному: наприклад, в першому рядку відразу заявити головну думку, а потім поступово розкривати її грані-також можна розгортати емоції поступово, спочатку лише натякаючи на них, потім заглиблюючись в них в середині вірша, і до кінця видаючи головний підсумок всього вищесказаного. Особливу увагу приділіть останній сходинці - від неї багато в чому залежать емоції, які виникнуть після прочитання вірша, вона впливає на те, запам`ятається чи вірш, чи стане воно особливим для читача.
  4. Після того, як закінчили писати, відкладіть роботу на деякий час, відпочиньте. Потім перечитайте, підправте, можливо, десь потрібно буде підібрати інші слова і т. Д. Працюйте над віршем, поки воно повністю вас не влаштує. Потім можете дати його прочитати людині, чиєї думки ви довіряєте. Будьте готові до критики, приймайте її на благо, не ображайтеся. У процесі практики ви відточите свій стиль.


Таким чином можна самому скласти вірші. Якщо ви справді в цьому зацікавлені, будьте готові вчитися і не чекайте швидких і блискучих результатів, з часом ваш талант розкриється. Також вам може бути корисна наша стаття Як написати вірш.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!