» » » Як визначити розмір вірша?

Як визначити розмір вірша?

Як визначити розмір вірша?

Твір віршів - це особлива організація мови, в її основі закладена ритмічна і звукова структура. Розподіл ритму на розміри залежить від того, як чітко розподіляється роль ударних голосних і наскільки часто вони розташовуються.

Перш ніж визначати розмір, яким написано вірш, треба дізнатися, що таке стопа. Цей термін відноситься до силабо-тонічного віршування. Стопа - це спосіб організації вірша, при якому чергуються ударні і ненаголошені склади в певному порядку. Таким чином, стопа - умовна одиниця, завдяки якій визначається розмір того чи іншого віршованого твору. Наприклад, якщо в слові голосний звук є основоположним елементом, то наголос буде елементом освіти стопи. Вони можуть бути двоскладовою і трискладових, тобто, одна стопа може містити два склади, один з яких ударний або ж три склади, один з яких також ударний. Визначити кількість стоп і скільки в них складів, можна на слух.

Види віршованих розмірів



Розглянемо, які існують віршовані види, і як визначити розмір вірша. Існує п`ять сучасних віршованих розмірів.

  • Ямб. Являє собою двоскладових розмір вірша. У таких творах перший склад ненаголошений, а другий ударний. У вірші в цілому наголос падає на другий, четвертий, шостий і т. Д. Склади. Найбільш поширеним є чотиристопний ямб. У поемах і драмах вісімнадцятого століття часто зустрічався шестистопного ямб. А ось розмір вірша ямб дуже часто можна зустріти в творах А.С. Пушкіна, наприклад, «Мій дядько самих чесних правил ...» або «Мороз і сонце ...».
  • Хорей. Такий розмір має двоскладових стопу, на першому складі якого стоїть наголос. У вірші в цілому наголос припадає на перший, третій, п`ятий і т.д. склади. Прикладом хорея може бути вірш М. Ю. Лермонтова «Скеля» або твір А.С. Пушкіна «Зимовий вечір».
  • Анапест. Це трискладовий розмір вірша, в ньому перші два склади ненаголошені, а третій ударний. В цілому, у вірші наголос падає на третій, шостий, дев`ятий і т.д. склади. Прикладом твору, написаного таким розміром, може служити текст з полюбилася багатьом пісні «До побачення мій ласкавий ведмедик ...»
  • Амфібрахій. Він також відноситься до трискладових розміром вірша. Ударний склад у нього знаходиться між двома ненаголошеними. Прикладом, де рима і розмір вірша, написаного в цьому стилі, може служити твір Н.А. Некрасова «Одного разу в студену зимову пору».
  • Дактиль. Трискладовий розмір вірша, де наголос стоїть на першому складі, а два наступних ненаголошених. Вірш Н.А. Некрасова «Хмари» написано розміром дактиль.
  • Разом з тим, розміри віршів, приклади яких часто можна знайти в творах відомих поетів: Пушкіна, Єсеніна, Лермонтова, Блока, Шекспіра та ін. - Не обмежуються тільки названими вище. Крім основних перерахованих віршованих розмірів існують ще такі, як пиррихий або дібрахій. У таких двоскладових розмірах вірші стоять два ненаголошених складу. А в спондей (двоскладових розмір) поруч розташовані два ударних складу. Ще можна зустріти трібрахій, в такому творі поспіль стоять три ненаголошених складу.

Визначення розміру вірша



Для того щоб визначення розміру вірша було більш зручним, можна дотримуватися наступних порад:

  • Для аналізу необхідно взяти папір, ручку і вірш. У всьому тексті розставити наголос. Для зручності можна схематично позначити ударні і ненаголошені склади.
  • Зверніть увагу, на який склад постійно падає наголос, спробуйте розставити ритмічні розділи (між складами за допомогою вертикальних рисок), позначивши тим самим стопи. Поділ буде вірним, якщо в кожному рядку вийде один і той же ритмічний малюнок, наприклад, всюди перший склад буде ударний, а другий - ненаголошений (в двоскладових розмірі). Потім можна порахувати кількість таких ритмічних відрізків в рядку і з`ясувати повністю розмір вірша. Наприклад, кожен рядок вірша гармонійно ділиться на відрізки "перший склад ударний, другий ненаголошений", і таких складів в кожному рядку по чотири. Перший ударний склад, а другий ненаголошений - це хорей. Так як в кожному рядку вірша він зустрічається по чотири рази, то розмір вірша - чотиристопний хорей.
  • Якщо це двоскладова стопа, ударний склад буде тільки один. Якщо наголос падає на непарний склад - це буде хорей, на парний - ямб.
  • Якщо ні на один склад не падає наголос - це буде пиррихий. Щоб це зрозуміти, потрібно зробити наголоси в декількох рядках, а потім вже робити відповідні висновки. Наприклад, в пісні Шевчука є такий рядок: «Что такое осень - це небо ...» Саме тут зустрічається пиррихий.
  • Якщо рядки у вірші гармонійно діляться на один з трискладових розмірів (їх характеристику см. Вище), то вірш написано або анапестом, або амфібрахієм, або дактилем. Знову ж, вважаємо, по скільки стоп в рядках вірші, і за їх кількістю визначаємо точний розмір.
  • Розмір може бути «нечистим», тобто, до деяких рядках може прикріплятися пиррихий в кінці, спондей в середині. У такій ситуації визначають основний ритмічний малюнок (як написано більшість рядків вірша), саме він і буде основним розміром, а елементи, що виходять за його межі, прикріплюють до основної назви. Наприклад, розмір вірша - п`ятистопний хорей з пиррихием в кінці другої, четвертої та шостої рядків.

А тепер, візьміть будь-який вірш і визначте розмір, яким воно написано. Успіхів!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!