» » » Сінквейн: що це таке?

Сінквейн: що це таке?

Сінквейн: що це таке?

Досить багато хто чув такий термін, як сінквейн, однак, що саме він означає, знають далеко не всі. Особливо він незрозумілий тим, хто далекий від літератури. Давайте розберемося, що таке сінквейн і як його можна буде використовувати в педагогіці.

Історія сінквейна

Сінквейн - пятістрочная віршована форма, виникла вона в США на самому початку 20 століття. Її прабатьком вважається американська поетеса Аделаїда Крепс. На створення цієї форми її надихнула японська поезія хокку. Після свого поширення сінквейн використовувався для дидактичних цілей, адже завдяки цій віршованій формі можна було позбутися від одноманітної мови у дитини. Також сінквейн використовують для синтезування складної інформації.

види сінквейна

Сінквейн має кілька видів, від яких і залежить правило його складання. Отже, розрізняють такі різновиди:

  • Традиційний сінквейн складається з 5 рядків при складової структурі в 2-4-6-8-2 і 22 складів;
  • Зворотний сінквейн - форма, де є зворотна послідовність віршів (2-8-6-4-2);
  • Дзеркальний сінквейн складається з двох пятістрочних форм (перша -традиційних, друга - зворотний сінквейн;
  • Сінквейн-метелик є девятістрочную форму вірша зі складовою структурою 2-4-6-8-2-8-6-4-2;
  • Корона сінквейна - 5 традиційних сінквейна, які об`єднуються в одне закінчене вірш.
  • Гірлянда сінквейна є своєрідним аналогом вінка сонетів. Це свого роду корона сінквейна, до якої доданий шостий сінквейн. Причому, перший рядок взята з першого сінквейна, друга - з другого, остання з останнього. Це досить складно, але тим не менше, виходить досить непогано за звучанням. Ось тільки скласти такий вірш під силу не кожному, оскільки це вимагає певних навичок.


Якщо хочеться попрактикуватися у складанні сінквейна, слід почати з традиційною версією, з часом вдасться поліпшити свої навички і перейти на більш складні варіанти.

структура сінквейна

Сінквейн під силу скласти будь-якій людині, потрібно тільки робити це за певною структурою.

  • У першому рядку цієї віршованої форми прописується тема всього одним словом. Це може бути іменник або займенник.
  • Другий рядок містить в собі два слова (прикметники або причастя), які позначають властивості або ознаки предмета, зазначеного в першому рядку.
  • Третій рядок повинна містити 3 дієслова або деепричастия. Вона описує характерні дії або події, що відбуваються з предметами.
  • Четвертий рядок являє собою фразу з 4 слів, в ній полягає особисте ставлення автора сінквейна до предмету чи об`єкту, який описується у вірші.
  • П`ятий рядок - висновок вищесказаного. Тут потрібно вкластися в кілька слів, тому потрібно добре постаратися, щоб зробити це.


Звичайно, потрібно намагатися дотримуватися правил складання сінквейна, але, щоб він був більш цікавим, можна внести свої корективи. Наприклад, збільшити кількість слів у рядках, використовувати відповідні частини мови та інше. Загалом, потрібно, щоб у підсумку у автора вийшло вірш зі змістом, а не простий набір слів, що не несе в собі ніякої цікавої і важливої інформації.

Сінквейн з точки зору педагогіки

Якщо дивитися на сінквейн з точки зору педагогіки, то під цим терміном потрібно розуміти вільна творчість, яка потребує від автора вміння і навички знаходити в інформаційному матеріалі найбільш важливі і суттєві моменти, після чого підводити підсумки. Іншими словами, ситуація або історія повинні бути коротко сформульовані.

Сінквейн можна використовувати в якості підсумкового завдання для перевірки матеріалу. Також їх складання допомагає людині збагатити свою мову і сформувати аналітичні навички. Особливо корисно складати сінквейна дітям, тоді вдасться збагатити їх мова, більш того, вони будуть розвиватися набагато швидше за своїх однолітків. У Росії використовувати цю віршовану форму стали тільки в 90-х роках минулого тисячоліття, в той час як на Заході її застосовують уже давно.

Читайте також нашу статтю Як визначити розмір вірша | Види віршованих розмірів.

Можливо, вам буде цікаво відвідати наш розділ визначення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!