» » » Аналіз вірша "русь"

Аналіз вірша "русь"

Роблячи аналіз вірша «Русь», неможливо не згадати, в яку епоху жив Олександр Блок, адже саме тема Росії XIX століття відображається у всіх його творах. Головні події того часу пробуджували у поета патріотизм і надзвичайну зв`язок з народом.

Тому Олександр Блок вважав своїм обов`язком відобразити на папері все те, що відбувалося з великою Росією, з її традицією і історією. Його сприйняття батьківщини як рідного величезного істоти, подібної людині, не дозволяє засумніватися в його безмежної любові до народу і віру в країну. До речі, віри тоді у самого народу було небагато, це були важкі часи.

Вірш «Русь» поет написав 24 вересня 1906 року. У цьому вірші описуються і болота, і журавлі, і сам погляд чаклуна. Старовинні перекази самої Русі зіграли чималу роль в творенні твори «Русь».

Тема, основні думки і їх трактування

Роблячи аналіз вірша «Русь», ми бачимо, що в своєму творі Олександр Блок відображає Росію як щось духовне і таємне, яке перебуває в трагічно-дрімотному стані. Його рядки:

"Дрімаю - і за дрімотою таємниця, І в таємниці - ти ляжеш, Русь".

Описують далеко не ідеальне уявлення Русі, а, навпаки, при всій своїй загадковості, вона колюча і сніжна. Це острів, на якому живуть чаклуни й відьми, чорти і диявольська сила, яку він представляє в образах хуртовини і голих прутів.

Але такий перед нами постає тільки перша частина, друга ж уособлює реальні події Русі, яка під час «перелому» заповнюється сльозами народу, і кожен окремо сподівається на свою, відмінну від інших, щасливе життя. Після цього знову:

"Дрімаю - і за дрімотою таємниця, І в таємниці гине Русь".

Власне, багато поетів у той час занурювалися в свої фантазії і більш акцентували свою увагу на незвичайну ще дикій природі, яка панувала в кожному куточку Росії, щоб забути на час про те, що в той час країна була бідною, а народ нещасним. І А. Блок пише:

"Де відуни з ворожок

Чарують злаки на полях ".

А сам народ він описує вільним:



"Де багатоманітним народи

Ведуть нічні хороводи ".

Він намагається донести до народу всю трагічність і в той же час комічність положення Росії і самого народу, описуючи:

"І там, на кладовищі ночуючи,

Подовгу пісні виспівував ".

Аналізуючи вірш Блоку «Русь», відзначимо і те, що автор відображає Росію як жінку, з якою потрібно бути ласкавим і ніжним:

"Вона і в снах надзвичайна.

Її одягу не торкнуся ".

композиція вірша

Весь вірш просочене ритмічним чергуванням звуків [а] і [про], складається з одинадцяти строф (катренів). У кожному чотиривірші римуються між собою перша і третя сторчкі, друга і четверта (перехресна римування - авав). Віршований розмір - ямб.

Аналіз вірша Блоку «Русь» можна зустріти в різних інтерпретаціях. Все це тому, що кожен сприймає вірш, виходячи з суб`єктивної точки зору. Але нічого загадкова в ньому немає, тут відображається величезна любов автора до своєї країни, яка пережила багато переломні моменти.

Але при цьому народ вірив в неї, незважаючи ні на що, і була віддана великій Росії до останнього, кожен готовий був життя віддати за країну і її розвиток. В цьому і полягає вся трагічність і таємнича сторона цієї країни, де люди продовжують вірити в добро, в той час як «..ведьмі тішаться з чортами ...».



Увага, тільки СЬОГОДНІ!