» » » Аналіз вірша "пам'ятник"

Аналіз вірша "пам'ятник"

Великий російський поет Олександр Сергійович Пушкін відомий своєю творчістю кожному школяреві. Аналіз вірша «Пам`ятник» є важливим елементом в розумінні його творчості і його особистого світогляду. Кожна з п`яти строф вірша має особливе значення і дає читачеві поживу для роздумів. За загальним настроєм і інтонації вірш сміливо можна розцінювати як урочисте послання своїм сучасникам, як мова громадянина і поета в одній особі. За жанром воно подібно греко-римської оді. Саме виходячи з цього, поет підбирав побудова вірша, особливі слова і інтонацію.

Уже в першій строфі при аналізі вірша "Пам`ятник" поет підкреслює свою народність, він говорить про те, що своєю творчістю спорудив собі пам`ятник, що підноситься над поставленим на честь Олександра I Олександрійським стовпом. Як відомо, Пушкін є визнаним генієм пера не тільки на території Росії. Про своєму поетичному безсмертя він говорить словами, що з плином часу народна стежка до нього не заросте. Він пише про те, що знайде своє продовження в своїй творчості, поки живий хоч один поет. При цьому він пише, що стане відомий не тільки в Росії, але його прочитає і далекий фін, і дикий тунгус. За нею йдуть роз`яснення самого поета про те, чому він любимо. Він говорить про те, що будив добрі почуття своїми віршами і прославляти свободу народу. Однак в кінці він пише, що крім іншого, не вимагає хвали і слави, головна його мета - це творчість, це його муза.



При аналізі вірша «Пам`ятник» Пушкіна А.С. стає зрозуміло, що це певний підсумок його творчого шляху, який він сам наводить. Знаковим є і те, що написано воно було всього за рік до смерті поета. Незважаючи на те, що вірш має чітку побудову греко-римської оди, воно насичене близькими серцю, споконвічно російськими словами. Саме це робить його ще більш народним і рідним для серця кожного російського людини. На перший погляд, здавалося б, суперечливі думки із темного лісу себе як поета до байдужості до визнання, мають абсолютно логічну послідовність. Людина визнає, що, піднімаючись у своїй нескореності, він приходить до божественного покликання своєї праці.

Творчість А.С. Пушкіна є безсмертним багатством російського народу. Його вірші, завдяки глибокому змістом, будуть цікаві і шановані не лише у наших сучасників, а й у наших дітей і онуків.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!