» » » Аналіз вірша "ніч"

Аналіз вірша "ніч"

Працюючи над віршем «Ніч», Маяковський ще не схильний до впливу революційних ідей 1917 року. У творчості цього періоду все більше песимістичних нот. Якщо любов - то нещасна і роздирає душу, якщо місто - то тільки порочне, жорстокий і злий. Він, як демон, забирає душу людини, віддаючи натомість розпуста, спокуса багатства і влади. Вірш «Ніч» описує саме таке місто.

Аналіз вірша «Ніч»: теми і образи

Вірш складається всього з чотирьох строф. Але кожен з них розкриває окрему тему. У першому яскраво виражені тенденції міської лірики поета. Перед нами ніч у всьому її жорстокості. На вулицях і площах, на жаль, не панує велична тьма, яка так захоплювала попередників автора. Вона впала під гнітом нічного розпусти, розваг і ілюзії щасливою веселого життя. Але ніч - це всього лише час доби. Жорстокої і підступної її зробив місто.

Головний герой, як ніби єдиний, зауважує занепад цього суспільства. Він самотній у своїх міркуваннях. Союзників немає, залишилися одні кати.

Здається, ніби він знаходиться у вічному полоні. Навіть світло ліхтарів для нього не висвітлює морок, а сковує ноги в кайдани. Це другий абзац і окрема тема - тема власної несвободи, тема безвиході і втрати самого себе.



Але хто оточує цієї самотньої людини? Натовп. У ній вже не люди, а нелюди, які віддали власні душі спокусі і міському розпусті і перетворилися в щось єдине і сіре без власного «Я». Герой порівнює натовп з «пестрошерстой швидкої кішкою», яка видає неприродний сміх і шаленіє під звуки карнавалу. А карнавал так зручний для кожного в цьому натовпі: він дозволяє сховатися під маскою і не показувати справжніх почуттів, осіб, душі.

Нарешті, четверта строфа вірша. У ній одкровення поета, його визнання власної самотності і несамовитої печалі. Він прагне достукатися до кожного, розгледіти масу людей. Але «сірої кішці» не потрібен той, хто не згоден жити за суворими законами міста. Натовп продовжує веселощі і сміх, не помічаючи нікого. Герой розуміє, що він абсолютно один. Він хоче сховатися, втекти від хохочущіх масок, але прекрасно розуміє, що втеча безглуздо. «Епідемією» охоплений весь місто. Отже, ще одна тема, яку намагається розкрити поет, - це тема власного «Я», точніше, його нікчемності.

До слова, бунт Володимира Маяковського проти сірості й невідомості відбивався не тільки в творчості. Поет і в житті намагався заглянути в обличчя натовпі: поводився зухвало і екстравагантно (носив яскраві вбрання, які не відповідають моді, озвучував непристойні і зухвалі рими власного твору). Саме таким його знали сучасники - літературним хуліганом в жовтій кофті.

Аналіз вірша Маяковського «Ніч»: композиція

  • Римування: перехресна (авав), коли в пари об`єднані парні і непарні рядки.
  • Віршований розмір - дактиль. Римування «Ночі» представляє трискладових стопу, де наголос падає на перший склад.
  • Особливості побудови вірша. У творі автор використовує:
  • епітети (багряні і білий);
  • метафори (чорним долонях збіглися вікон);
  • порівняння (як жовті рани, вогні).

Так виглядає один з варіантів аналізу вірша "Ніч". Це трактування твору допоможе на семінарі з літератури, в написанні твору або розширить межі розуміння творчості Володимира Маяковського.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!